Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/byferdo_Y5MUBqcUNb,q60.jpg)
byferdo +351
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Recydywa_JEFndSjP58,q60.jpg)
Recydywa +132
Przedstawiam świeżo skończony projekt (więcej zdjęć w komentarzach)
Wallart przedstawiający mapę świata (poglądową!). Tło mapy to sosna w której fyfrezowałem ląd i zalałem czarnym epoxy. Następna warstwa to przezroczyste epoxy. Kontury lądów obrysowałem lekkim grawerem na przezroczystej warstwie żeby załamywały światło. Rama to w całości dąb z taśmą ledową. Mapa lekko wystaje z ramy przez co światło wpada przez brzeg przezroczytego epoxy.
Projekt jest właściwie skończy chociaż poprawiłbym nieco ustawienie ledów. Zawsze
Wallart przedstawiający mapę świata (poglądową!). Tło mapy to sosna w której fyfrezowałem ląd i zalałem czarnym epoxy. Następna warstwa to przezroczyste epoxy. Kontury lądów obrysowałem lekkim grawerem na przezroczystej warstwie żeby załamywały światło. Rama to w całości dąb z taśmą ledową. Mapa lekko wystaje z ramy przez co światło wpada przez brzeg przezroczytego epoxy.
Projekt jest właściwie skończy chociaż poprawiłbym nieco ustawienie ledów. Zawsze
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/422d5f504e6db6e7546e430c6fc9b8c0c02a25e2e4780be8311b401bd1add165,w150.jpg?author=Recydywa&auth=424fb09134ac63c274fb82dadf8f50bb)
zapraszam specjalistów, chce zrobic pizze, pierwszy raz, naczytałem sie tutaj o hydro 60% no to biore mąke 00, 200g, wlewam do tego 120g wody i wychodzi mi zupa którą moge mieszac nawet pół godziny i nie zmienia swojej konsystencji, dopiero, co robie źle?
Bardzo ważne jaką masz mąkę? Spróbuj z niższym hydro np. 58%.
zaczynaj od niższego hydro, nawet 55% się pobaw, tym bardziej przy słabych mąkach, a Basia jakąś super nie jest. Kup sobie na alledrogo np. Caputo Pizzeria i zobaczysz ogromną różnice.
Ja dla tej Caputo Pizzeria mam zawsze taki przepis:
MĄKA: 158 g
WODA: 95 g (60%)
SÓL: 4 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 0,36 g
TŁUSZCZ: 3 g
I jak czuje głód pizzowy to trzymam (tylko) około 24-30h w TK
Musisz zrozumieć, że pizza pizzy nie jest równa. Wzorem pizzy jest włoska.
To jak z piwem, są różne gatunki. Polska pizza jest najgorszą z możliwych. Przepisy z ciepłą wodą i dużą ilością drożdży to tragedia jakaś. Często to jakąś zapiekankę/drożdżówkę przypomina a nie pizzę. Ja dodaję dla przykładu
No mi właśnie chodzi o pizze w stylu włoskim a nie klasyczne polskie drożdżówki z kiełbasa i żółtym serem xD
Tu masz fajny film, gdzie Włoch pokazuje jak robi Napoletanę. Na 1,55kg używa tylko 1,5g drożdży! Używają mąki Caputo Molino. Są ENG napisy.