Aktywne Wpisy
xfre +110
Szukam asystentki dyrektora*
Wymagania: normalne bez wymysłów znajomość ms 365, innych systemów można nauczyć się ciągu dwóch dni. Warunek znajomość języka angielskiego biegle, mile widziany francuski komunikatywny.
Kasa 8000-10000 brutto na UoP.
No nie zgadniecie jaki chłam zgłasza się 😂🤣
Moda na cv bez zdjęć rozwala mnie.
Przykład: zakolczykowana japa, wytatuowany ryj, włosy w kolorze tęczy...
Ludzie zapanujcie nad swoim wyglądem, bo potem nie da się na was patrzeć 🤡
*facet odpada,
Wymagania: normalne bez wymysłów znajomość ms 365, innych systemów można nauczyć się ciągu dwóch dni. Warunek znajomość języka angielskiego biegle, mile widziany francuski komunikatywny.
Kasa 8000-10000 brutto na UoP.
No nie zgadniecie jaki chłam zgłasza się 😂🤣
Moda na cv bez zdjęć rozwala mnie.
Przykład: zakolczykowana japa, wytatuowany ryj, włosy w kolorze tęczy...
Ludzie zapanujcie nad swoim wyglądem, bo potem nie da się na was patrzeć 🤡
*facet odpada,
Sl_w_k_1 +6
Mam syna z którym przez ostatnie 5 lat wakacje spędzaliśmy baaardzi aktywnie. W ramach wyjazdu uczestniczyliśmy zawsze w zawodach sportowych.
Na zasadzie rano start, godzina może dwie i potem wolne.
Odkąd pamiętam nie był szczęśliwy z tego powodu.
Teraz po raz pierwszy w życiu jesteśmy na wakacjach alliclusive.
Nic nie robimy, śpimy, jemy i leżymy.
Też nie jest zadowolony.
Jak można pomóc komuś kto cały czas widzi w połowie pustą szklankę?
#
Na zasadzie rano start, godzina może dwie i potem wolne.
Odkąd pamiętam nie był szczęśliwy z tego powodu.
Teraz po raz pierwszy w życiu jesteśmy na wakacjach alliclusive.
Nic nie robimy, śpimy, jemy i leżymy.
Też nie jest zadowolony.
Jak można pomóc komuś kto cały czas widzi w połowie pustą szklankę?
#
Od wieków uważana jest za jeden z najlepszych słodyczy na świecie. Warto wiedzieć, że czekolada to nie tylko puste kalorie i duża ilość cukru.
Głównym składnikiem warunkującym korzystne działanie jest kakao, ze względu na obecność flawonoidów (przede wszystkim epikatechiny). Najwięcej jest ich w czekoladzie o najwyższej zawartości kakao. Po 2-3 godzinach od spożycia czekolady osiąga się największe stężenie flawonoidów. Zwiększają one produkcję tlenku azotu, obniżają poziom lipidów, zmniejszają insulinooporność, działają antyoksydacyjnie, przeciwpłytkowo oraz przeciwzapalne.
Tlenek azotu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz działa hamująco na migrację leukocytów, proliferację komórek mięśni gładkich i agregację płytek krwi. Dzięki temu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Spożywanie kakao zwiększa przepływ krwi w mózgu, co zostało potwierdzone za pomocą USG doppler. Przeprowadzono badanie wpływu flawonoidów na procesy pamięciowe, w którym wykazano, że maksymalny efekt poprawy wyników testów pamięciowych (w tym MMSE) uzyskiwany jest przy spożyciu 10 g czekolady dziennie.
Kolejny istotny składnik czekolady to tryptofan, z którego powstaje serotonina. Wpływa ona na centralny układ nerwowy – reguluje ośrodek głodu, sen, nastrój, procesy uczenia się i zapamiętywania. Jej niedobór jest jedną z przyczyn depresji. Wykazano pozytywny wpływ spożywania 50 g ciemnej czekolady przez pacjentów z chorobą nowotworową na zaburzenia lękowe i depresyjne. Natomiast inne badania wykazały pozytywny efekt spożywania czekolady w zespole przewlekłego zmęczenia.
Kakao kojarzy się także z zawartością magnezu. 1 kg 16% gorzkiego kakao zawiera 4,2 g magnezu, a gorzka czekolada 1,7 g.
Trzeba wiedzieć o tym, że czekolada mimo swoich wielu zalet posiada również wady. Nadmierne spożywanie jej wiąże się z ryzykiem rozwoju otyłości. Jednakże wykazano, że po zjedzeniu gorzkiej czekolady ma się mniejsze poczucie głodu i chęci na coś słodkiego. Warto sobie uświadomić, że tyje się od nadwyżki kalorycznej, nie od konkretnego produktu.
Czekolada zwiększa stężenie szczawianów w moczu, dlatego osoby chorujące na kamicę nerkową powinny ostrożnie podchodzić do tego produktu. Nie zaleca się jej również u pacjentów cierpiących na chorobę refluksową przełyku, ponieważ po spożyciu zwiększa się produkcja kwasu solnego w żołądku i zmniejsza podstawowe napięcie zwieracza dolnego przełyku, co powoduje uczucie zgagi.
Ze względu na obecność tyraminy, u osób stosujących inhibitory monoaminooksydazy mogą wystąpić migrenowe bóle głowy, kołatanie serca lub zwiększenie ciśnienia krwi.
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#dwafartuchy #medycyna #zdrowie #ciekawostki #lekarz #gruparatowaniapoziomu #dieta #jedzenie #jedzzwykopem #czekolada
ile % kakao?
Komentarz usunięty przez autora