Mircy, jeśli pobieram zasiłek solidarnościowy za utratę pracy podczas koronki ale znalazlem już prace i dzisiaj podpisuje umowę to jak mam ZUS poinformować żeby mnie nie rozjechali?
@stulejan_perspective: A dostałeś już za ten miesiać? Bo, czy nie jest czasem tak, że masz czas 7 dni na poinformowanie ich ( ͡°͜ʖ͡°) i w ciągu tego czasu jeszcze byś dostał ten dodatek ( ͡°͜ʖ͡°)
@adam1105: za ten miesiąc jeszcze nie dostalem. Ale wolę już tego nie dostać niż potem zostać rozjechanym przez ZUS xD wystarczy jak poinformuje ich mailowo?
@stulejan_perspective: też mnie to ciekawiło i byłem pewien, że trzeba taki dodatek zwrócić, ale w pliku Pytania i Odpowiedzi na stronie ZUSu w odpowiedzi na pytanie 14. widać coś takiego:
Jeśli w danym miesiącu osoba taka uzyska tytuł do ubezpieczeń społecznych (np. podejmie pracę), to będzie miała prawa do dodatku solidarnościowego za ten miesiąc. Wypłata dodatku solidarnościowego zostanie wstrzymana od kolejnego miesiąca.
Mircy, jeśli pobieram zasiłek solidarnościowy za utratę pracy podczas koronki ale znalazlem już prace i dzisiaj podpisuje umowę to jak mam ZUS poinformować żeby mnie nie rozjechali?