Wpis z mikrobloga

Z okazji wyborów wpadłam na pewien pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Napisać malutki skrypt, który pobierze dane wszystkich gmin w Polsce, podzieli je według zwycięzców w 1 turze wyborów. Następnie pobierze dane o poziomie wypracowanego bogactwa tych gmin (średni dochód na mieszkańca * liczba ludności) i zsumowana porówna wartości jakie reprezentują wyborcy obu głównych kandydatów o prezydenturę.

Myślę że to pokazałoby wyborcy którego kandydata na co dzień budują w tym kraju dobrobyt, a którego go przejadają.

Co myślicie o takim pomyśle kochani?

#wybory #neuropa #4konserwy i może troszkę #programowanie i #statystyka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fressek: Niby znanej, ale aż sama zaczęłam się zastanawiać jak mogą wyglądać dysproporcje. Być może okaże się, że 43% Polaków popierających pewnego kandydata wypracowuje jedynie 10% krajowego dochodu, czy coś w ten deseń ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Sz4r4_m: ok ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@thexDguy: Co to ma wspólnego z poczuciem lepszości?
  • Odpowiedz
Myślę że to pokazałoby wyborcy którego kandydata na co dzień budują w tym kraju dobrobyt, a którego go przejadają.

@salamander-kwarcowy: Trochę tak, trochę nie. Duża część najbogatszych firm w Polsce rozlicza się w np. Warszawie mając swoje hale produkcyjne, magazyny, itp., porozrzucane po wioskach i mniejszych miastach. Potem wychodzą takie warszawiaki i twierdzą, że Warszawa nie powinna dawać pieniędzy na mniejsze miasta itp. tylko zostawiać sobie. Szkoda tylko, że te
  • Odpowiedz
z większym firmom krajowym skierowanym na eksport, najbardziej odpowiada mieć swoje biuro w jednym z wieżowców w stolicy.

@fen1x: nie zapominaj o skrytkach pocztowych, które w ogóle nie mają nic związanego z siedzibami firm, a legalnie takowymi są.
  • Odpowiedz
  • 1
@salamander-kwarcowy: rozumiem, że np. kopalnia odkrywkowa w Bełchatowie, która daje ogromne dochody gminie w której się znajduje ma jakiekolwiek przełożenie na inteligencję i zaradnosc ludzi, którzy w niej mieszkają? Poza tym wiesz, że taki Komorowski to też wygrał głosami większości tych samych ludzi, którzy teraz wybierają Dudę?
  • Odpowiedz