Leży u mnie dość duże akwarium po rybkach, pomyślałem o zasadzeniu w nim roślinek, do głowy mi przyszły owadożerne: kapturnica, muchołówka i rosiczka. Zastanawiam się tylko, czy to dobry pomysł je wkładać do akwarium? Może coś innego, nada się lepiej? #rosliny #roslinyowadozerne
@MichalLoczek: To znaczy, niby okej, ale napiszę jak ja to widzę. Jeżeli nie będziesz ich sztucznie doświetlał, a będą miały mocne, bezpośrednie słońce, to przez szkło możesz je ugotować. Z innych, to sobie poradzi np. fitonia.
@MichalLoczek: kapturnica i muchołówka pottzebują innych warunków na zimę, ja z nich zrezygnowałem dlatego rosiczka i dzbanecznik są ok, z tym że jedna lubi stać w podmokłym, a druga lubi częste spryskiwanie
najłatwiej to będzie nasypać tam piachu, posadzić kaktusy i aloesy i możesz zapominać o tym na 2-3 tygodnie a i miesiąc nie zaszkodzi :)
@heniek_8: Chyba zrobię tak jak radzisz i wykorzystam kaktusy, zwłaszcza jak zobaczyłem ile jest gatunków. Dzbanecznik planowałem dać osobno, ale chyba teraz zrobię mały kącik dla owadożernych. Dzięki za pomoc :)
@magnes125: @MichalLoczek zły pomysł, kapturnice i muchołówki potrzebują okresu spoczynku i lepiej nie robić z nich sobie domowej kompozycji. Idź w rosiczki i dzbanki, jakbyś miał problemy czy pytania to pisz śmiało ʕ•ᴥ•ʔ
@Vic124: Ewentualnie może to sobie zaaranżować tak, żeby stało to w doniczkach z możliwością wyjęcia. Ogólnie ja nie jestem sympatyczką wsadzania w jedno miejsce roślin o różnych wymaganiach. A już szczególnie takich, które potrzebują dużo słońca i wody. Imo. Woda + słońce + szkło to tragedia murowana.
#rosliny #roslinyowadozerne
kapturnica i muchołówka pottzebują innych warunków na zimę, ja z nich zrezygnowałem dlatego
rosiczka i dzbanecznik są ok, z tym że jedna lubi stać w podmokłym, a druga lubi częste spryskiwanie
najłatwiej to będzie nasypać tam piachu, posadzić kaktusy i aloesy i możesz zapominać o tym na 2-3 tygodnie a i miesiąc nie zaszkodzi :)