Wpis z mikrobloga

@Szarys-Kitchen szaaaaary wiesz co mi się marzy na tej emigracji? Taki chinol chińczyk efekt polsko-wietnamskiej miłości dworcowej lat 90. Nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś przepisu coby oddał ten niepowtarzalny smak ( ͡° ͜ʖ ͡°) Podejmiesz się wyzwania? ʕʔ
  • Odpowiedz
@szzzzzz: chyba wiem o co ci chodzi,taki kisielowaty sos słodko-kwaśny z posmakiem octu serwowany z kurczakiem,grubo krojonymi warzywami i ryżem do tego czasami surówka z białej kapusty doprawiona octem powiedzmy jabłkowym i odrobiną cukru.Jeżeli to jest to,można by znaleźć pewnie jakieś proporcje tego sosu ale z azjatami jest taki temat że oni wszystko okraszają dość sowicie glutaminianem sodu potrafią mieć koło woka takie pojemniki co wygląda jak sól ale to
  • Odpowiedz
@Szarys-Kitchen o tak, jestem tego świadoma. A co z kurczakiem i panierką? On zawsze jest tak na maxa chrupiący a wcale nie tłusty. Przynajmniej w moich stronach :)

A co do sosu to chodziło mi bardziej o ten ostry. Slodko-kwasny, ale ze sporą ilością chilli. Próbowałam robic kilka razy nawet ale nigdy nie wyszło mi nic co byłoby choć zbliżone smakiem. Kupiłam natomiast kiedyś ten sos pic rel i to jest
szzzzzz - @Szarys-Kitchen o tak, jestem tego świadoma. A co z kurczakiem i panierką? ...

źródło: comment_1593198581lqZq6iPPAeRTezUdUVYvdm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@szzzzzz: co do panierki próbuj mieszać mąki pszenną z kukurydzianą pół na pół bo sama kukurydziana może tworzyć panierkę zbyt twardą.Moja sprawdzona to ciasto takie jak na fish&chips wkładasz do niego coś co chcesz smażyć i po wyjęciu do mixu mąki pszennej i kukurydzianej i do oleju.Wychodzi coś a'la kfc do ciasta można dodać sezamu fajnie wychodzą krewetki.A sos zapamiętam,zakupię,moja spiżarnia wygląda jak sklep więc jeden więcej nie zawadzi,pozdr.
  • Odpowiedz