Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak sprawują się skrzynie automatyczne w #volvo z okolic 2000 roku? Trzeba na coś uważać?
Mam na oku Volvo c70 z automatem właśnie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirkobogdan: Są perfekcjne skromnie mówiąc. Poważnie, to są japońskie AISINy (w tym modelu zakładam że też) które pracuję lepiej niż wiele nowych skrzyń. Pełnoprawna hydrokinetyczna, tylko byle olej był wymieniany, co 60 albo 90 tys. km ale nawet jeśli ktoś tego nie robił wcześniej to bez tragedii.

Ważne żeby ją sprawdzić, ona ma po prostu pracować perfekcyjnie. Jeśli jakiś bieg przeciąga, szarpie, coś nie załącza to UCIEKAĆ bo coś było
  • Odpowiedz
@mirkobogdan: Dodam jeszcze odnośnie diagnozowania samodzielnego: gdy samochód jest świeżo odpalony to skrzynia będzie trochę zwlekać ze zmianą biegu, trochę go przeciągnie na obrotach, ale to element nagrzewania się. Później wszystko naturalnie i płynnie. To rozgrzewanie się to tylko na początku i to się odczuwa jakby po prostu trochę ktoś zwlekał ze zmianą biegu.
  • Odpowiedz
@mirkobogdan: No i unikałbym wymiany oleju takiej ciśnieniowej czy jak to sie nazywa! W wiekowym samochodzie nie ma sensu bo to proszenie sie o więcej problemów tylko. Nie wiem jak w C70 z tamtej ery ale zakładam że tak samo jak w wielu innych - można spuścić i przez bagnet dolać ale bardzo powoli.
  • Odpowiedz
@mirkobogdan: Z drugiej strony tak myśle w sumie - tego jest tyle na rynku a przekładka skrzyni (chyba) nie jest wielką filozofią więc nawet jeśli skrzynia marudzi a egzemplarz dobry to brać. Może wystarczy kalibracja, może wymiana oleju, jak nie to przekładka i kit :D
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: Kurde, tylko to byłby pierwszy automat w życiu. Tzn kiedyś jechałem ale to tak parę km. Takie przeciąganie biegów łatwo zauważyć? Nie mam niestety nikogo znajomego kto się na tym zna.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirkobogdan: Aisin AW50-42LE są długowieczne. Stara 4 biegowa z nadbiegiem.
W okolicach 2000 były też nowe skrzynie stosowane w S60 V70 gen II, ale nie wiem czy były w C70. Oznaczenia nie pamiętam, ale miały więcej biegów i trwałość zależała od tego czy ktoś wymieniał olej.
  • Odpowiedz