Wpis z mikrobloga

Dlugo sie glowilem nad tym czemu odpowiedz a jest nieprawidlowa.(prawidlowe sa odpowiedzi b,d,e.

W uproszczeniu: pc, router i access point nadaje na pinach 1,2 a switch i hubna pinach 3,6. Straight-forward cable bedzie uzyty tylko jak jest po jednym urzadzeniu z kazdej grupy.

Czyli pc-router( nadawania na pinach 1,2 po obu stronach) potrzebuje skretki.

Switch-hub (nadawanie po obu stronach na pinach 3,6) pitrzebuje skretki.

Oczywiscie mowa o FastEthernet (100BASE-T 802.3u) i pomijam mozliwosc auto-mdixa czyli logicznego przekierowania transmisji.
Cos zaczynam chyba umić.

#ccna #siecikomputerowe
Pobierz k.....l - Dlugo sie glowilem nad tym czemu odpowiedz a jest nieprawidlowa.(prawidlowe...
źródło: comment_1592744006JALDaxHLvqWet4wWliSsgQ.jpg
  • 30
@TenNorbert: No jest duzo przestarzalych rzeczy, ale rzutuja one na nowe rzeczy np. Model OSi na tcp/ip - budowa Ethernet Frame - zawsze to zlewalem, bo mnie denerwowala teoria, ale jak zaczalem czytac o qos i o bezpieczenstwie to budowa ramki sie przydaje i inne z pozoru nudne i przestarzale rzeczy tez
@karygodnykartofel: sugeruje zrobić ccna najpierw, ja pomimo iż zdałem stare ccna (czyli ospf eigrp bgp) to CCNP Encor łatwy nie jest i ma dużo ciężkich tematów po 40-50 stron które musiałem jeszcze conajmniej raz przeczytać by zrozumieć. Bądź co bądź ten egzamin robi też za część pisemną CCIE więc łatwo być nie może ¯\_(ツ)_/¯
@karygodnykartofel: Widzę że niektórzy tutaj mają problem, że wciąż pewna nomenklatura jest używana. I w sumie głowy nikomu nie urwie jak się dowie czym się różni kabel z przeplotem albo bez. Wbrew pozorom ta wiedza nie zajmuje nie wiadomo jak dużo w mózgu i wbrew pozorom mocno się przydaje w szczególności kiedy musisz serwisować coś co działa od 20 lat bez przerwy.

Przykład sprzed miesiąca - duża firma wciąż w sieci
I cały projekt przenosin się #!$%@?ł na łopatki bo żadna w tej chwili platforma wirtualizacji nie wspiera czegoś takiego jak TokenRing.

Tak więc wbrew pozorom nauczanie nawet starych technologii jak FR czy ATM - to nie jest takie głupie.

@brokenik: Ale nikt nie będzie wymyślał wirtualizacji bo jedna firmy (lub najpewniej tylko jeden oddział) zatrzymali się na tokenringu. Równie dobrze byś mógł stwierdzić że mechanicy powinni się uczyć silników parowych no
@d1sconn3cted: Jak mówimy o sieciach to mówimy o wszystkim. Świat niestety ale nie kończy się tylko na Ethernecie. Wciąż w wielu rozwiązaniach używa się interfejsów E1 czy to w telekomunikacji czy też w systemach bankowych. Też używa się wciąż FR'a dla sieci rozproszonych i będzie się jeszcze używać przez kolejną dekadę choć od tego się po prostu odchodzi.

Nie chodzi o to, żeby uczyć kogoś o silnikach parowych - tylko o