Wpis z mikrobloga

Jaki duży preheater polecacie? potrzebuje do dużych płyt głównych. Jeśli ktoś by miał jakiś używany na sprzedaż to jestem zainteresowany.

@Marek_Kodrat: ale że co, całą dużą płytę na raz lutujesz, czy 10 hindusów z lutownicami na to rzucasz jak się rozgrzeje?
Bo jak tylko kawałek, jeden czip czy coś -to grzejesz przecież tylko to miejsce i okolice, a nie całą płytę bez sensu (a wręcz osłaniasz resztę folią, by nie
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: ok, oczywiście, ale w praktyce wystarcza pi-razy-oko preheater z grzałką wielkości pod te BGA, a nie na całą płytę. Kwestia tylko sobie zrobienia umocowania-położenia płyty, tak by strefa grzejna trafiała pod bga i okolice. Nie potrzeba preheatera rozmiaru A3 ;)
  • Odpowiedz
@hrumque: to polecasz jakiś? Bo faktycznie patrzę że bez problemu są gotowe zestawy uchwytow. Jakas konkretna technologia czy funkcja jest ważna? Czytałem że niektóre działają na zasadzie indukcji ale nie jestem w stanie znaleść konkretnej informacji który by był dobry.
  • Odpowiedz
w praktyce wystarcza pi-razy-oko preheater z grzałką wielkości pod te BGA

@hrumque: różnie z tym bywa. Jak bega jest duża (taka naprawdę duża) a jest na środku płyty to jak podgrzejesz tylko jej okolice to płyta zrobi fikumiku i się wybrzuszy lub zapadnie.
  • Odpowiedz