Wpis z mikrobloga

Jakie obiektywy polecalibyście do d3500? Niestety rady z anglojęzycznych forów średnio sprawdzają się w realiach polskiego rynku, gdzie ciężej o wyprzedaże i używane obiektywy w sensownych cenach.
Interesujące mnie długości to:
-jasny, ostry odpowiednik 50 mm czyli dla apsc 35 mm
-jakiś w miarę ostry zoom, w moim budżecie ciężko będzie o coś jasnego i z redukcją drgań - ~200-300 mm
Niestety odpada masa szkła wymagającego
od bagnetu silnika do af.
Budżet 1500-2000

#fotogafia #nikon
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co do pierwszego punktu to chyba wybór jest jeden - nikkor 35mm 1.8G AFS DX - mały, lekki, jasny, szybki, tani (nowy około 700PLN). Wg. mnie najlepiej wydane pieniądze - sam w zasadzie nie zdejmuje go z aparatu ;) Jest też 50mm 1.8G AFS droższy tylko o 200PLN, na dx będzie trochę mniej wszechstronny - ale jeżeli np. planujesz robić głównie portrety, to pewnie bym rozważył zamiast 35mm.

Tu fajne video porównujące
  • Odpowiedz
ja polecam uniwersalny zoom Sigma 17-50 2.8. BTW kupuj koniecznie w sklepie stacjonarnym, bo Twój aparat nie ma mikrokalibracji i trzeba dobrze dobrać konkretny egzemplarz
  • Odpowiedz
@Szokatnica: potwierdzam i dlatego ta Sigma prawie cały czas jest przypięta do mojego d7200. Jak dla mnie idealne szkło na wycieczki, gdy nie możemy zabrać za dużo sprzętu. Choć trzeba przyznać, że samo w sobie swoje waży.

A na co się teraz przesiadłeś? FF Nikona?
  • Odpowiedz