Wpis z mikrobloga

dla tych co są załamani po dzisiaj, może was trochę pocieszę i zmotywuje.
pisałem niesławne rozszerzenie z matmy w 2018 roku wynik? uzyskalem 72% no chcialem sie zajeabc bo celowalem w 90+ a zrobilem glupie bledy. uznalem ze zrobie gap year i poprawiam na 96+ niewazne co mimo tego ze kazdy mi tego odradzal ale udalo sie na 98% (chociaz przez wysokie progi i tak sie ledow sie dostalem XD!) i teraz sobie studiuje na bardzo fajnym kierunku na bardzo fajnym wydziale na bardzo fajnej uczelni i jest bajlando, tak wiec jeszcze macie czas nic straconego
#matura
  • 6
  • Odpowiedz
@Nelelele: obiektywnie 2018 zdecydowanie najtrudniejsza maturka, co potwierdza skala centylowa. Zadanka jak na liceum nie były jakoś bardzo typowe no i co najgorsze bardzo pracochłonne. W tym roku imo matura wymagała zdecydowanie mniej pomysłu i wszystko dużo ładniej się liczyło, arkusz bez startu do 2018. W ich dowodzie geometrycznym jedno podobieństwo załatwia problem, kombinatoryka bardzo typowa przeruchana w każdym maturalnym zbiorze zadań (już nawet to z 2019 było sporo trudniejsze),
  • Odpowiedz
@mirek345346: to się tak wszystko prosto pisze, prawda jest taka że byla najtrudniejsza po 2018, w analitycznej była jednokładność o której większość zapomniała, w ostrosłupie był trapez i to nawet nie równoramienny, gdzie zależność z okręgiem np. w ogóle nie była uczona w mojej szkole. Na optymalizacyjnym także się powykladali, kombinatoryka to 50/50
  • Odpowiedz
@AlexRk: Zależność z okręgiem? Chodzi o to że skoro wszystkie rogi podstawy tworzyły ten sam kąt podstawy i krawędzi bocznej to każdy musi być opisany na tym samym okręgu?
Ja takie coś wymyśliłem ale do niczego to nie prowadziło więc pominąłem i wróciłem bezskutecznie później.
  • Odpowiedz