Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Pani dietetyk napisała książkę dla insulinoodpornych i stawia olej rzepakowy na drugim miejscu tłuszczów do gotowania i mówi, że banany i mango są spoko, byle nie za bardzo dojrzałe.

Ech.

Na liście "produktów, z których warto korzystać", mamy między innymi:

- ciecierzycę
- soczewicę
- fasolę
- makaron ryżowy


#keto #lowcarb
BarkaMleczna - Pani dietetyk napisała książkę dla insulinoodpornych i stawia olej rze...

źródło: comment_1592044204xB0vD30XMaTHbrlSsclh3g.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czemu olej rzepakowy jest uważany za niezdrowy, chodzi o stosunek kwasów tłuszczowych omega3 do 6, czy coś innego?


@RamzesXIII: Chodzi o a) ilość kwasu linolowego, b) toksyczny proces produkcyjny. Sam stosunek byłby OK, ale tutaj mamy ALA, a nie EPA/DHA.
  • Odpowiedz
A to nie jest tak, że to ilość i ładunek glikemiczny ma znaczenie przy takich produktach? Jak zjesz sobie parę plasterków świeżego banana, czy 50 g makaronu ryżowego to nie powinno być dużego wyrzutu insuliny (oczywiście pod warunkiem, że pozostała część potrawy też jest niskoweglowodanowa). Strączki w niedużych ilościach też nie powinny szkodzić chyba? Nie bronię książki, pytam.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: raz na jakiś czas możesz zjeść banana albo mango tylko dojrzałe zawierają dużo cukru ale te niedojrzałe zawierają dobrą skrobie ,polecam grejpfruty.Lepiej nie odcinać zdrowych tłuszczy na zero a sam rzepakowy tłoczony na zimno jest zdrowy.Nie wiem jak z makaronem ryżowym ale mojego Ojcu diabetolog zabronił ryżu.
  • Odpowiedz
a który jest zdrowy?


@Sl_w_k_1: Masło i łój wołowy, ew. olej kokosowy. Generalnie unikałbym wszystkiego, co ma powyżej 4% kwasu linolowego, szczególnie jeśli jest produkowane z użyciem rozpuszczalników i/lub wysokiej temperatury.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@anonymous_derp: wiesz powiem Ci ciakwostke.
Wychowałem się wsi gdzie babcia czasami masło robiła.
I jak takie masło prosto od krowy włożyło się do lodówki to za cholere nie dało się tego rozsmarować.
A teraz z tym sklepowym to różnie jest.
Także cholera wie
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: Oszukiwanie na składzie tłuszczów to nie od dzisiaj. Jak wynaleźli przemysłowe metody ekstrakcji oleju z nasion w Stanach, to zaczęli fałszować smalec i oliwę z oliwek. Doszło do tego, że Włochy zakazały importu oliwy ze Stanów.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: co do oleju rzepakowego to nie mam większego zdania ale leczenie insulinooporności dietą na bazie węglowodanów to droga przez mękę co gorsza zupełnie niepotrzebnie.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: a byłaś kiedyś na ich grupie? xD
Btw makaron ryżowy mnie dziwi, tam się insulinki zawsze pruły, że to ma wysokie IG i nie wolno. Nagle jest jednak spoczko?
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: ciężko powiedzieć czy bzdur, bo keto wcale nie jest złotym środkiem przy IO, a już na pewno nie jest rozwiązaniem dla każdego, niemniej zbilansowana dieta jest tam na tyle forsowana, że posiłki keto/paleo nie są zbyt mile widziane, zazwyczaj do każdego posiłku musi być węgiel i oczywiście pszenica w jakiejkolwiek postaci, byle razowa, jest również mile widziana.
Zresztą nie wiem jak jest teraz, od dawna nie obserwuję tych grup,
  • Odpowiedz