Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Kupilem nowy monitor i mam wrażenie, że jest gorszy od starego. Nowy monitor to iiyama ProLite XUB2395WSU-B1 z matrycą IPS 22,5" LED 1920x1200 px a stary to Prolite B2206WS-B1 22,5" LCD 1920x1050 . Na powiększeniu zdjęć rzuca się w oczy taka różnica, że w starym monitorze niemal cały piksel świeci w miarę równo a w nowym około 1/3 jego powierzchni jest wyraźnie ciemniejsza. W efekcie kolor wyświetlany na starym monitorze jest jednolity a w nowym jest prążkowany i dopiero z daleka kolor się zlewa w całość. Czy to naturalna cecha paneli IPS, że tak wyświetlają obraz? #komputery #monitory #pytanie
whitewolfik - Kupilem nowy monitor i mam wrażenie, że jest gorszy od starego. Nowy mo...

źródło: comment_1591826863g1Tn8oEBmOVUR0XyFjBfP7.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@whitewolfik: Niestety, ale za tą cenę nie masz co oczekiwać równomierności, spójności barw na całej powierzchni etc. Wycieki, przebarwienia, srebrzenia, poświaty są w tej cenie niestety "normalne", czymś powszednim.
  • Odpowiedz
  • 0
@Qrwencjusz: bardzo podobają mi się matryce w macbookach i imakach i chciałbym coś podobnego mieć w komputerze stacjonarnym. Chciałbym móc łatwo przepinać obraz pomiędzy laptopem a stacjonarnym. Byłoby super mieć obraz w którym jest dobre odwzorowanie kolorów i mała plamka. Format bardziej w stronę 16:10 niż ultra wide. Czesto korzysm z pivota. Czasy reakcji w sumie nieistotne, byle film obejrzeć. Gry mocno okazjonalnie. Nie chciałbym wydać więcej niż te 1500-1600,
  • Odpowiedz
@whitewolfik: Jeśli mam być szczery to nie bardzo można liczyć na dobre odwzorowanie barw w tym przedziale cenowym - maja to monitory graficzne / fotograficzne lub aspirujące do bycia nimi, ale one kosztują od ok 4 tys wzwyż. Sam posiadam graficznego NEC'a PA271Q w wersji ColorProof, ale to cudo techniki mnie prawie 6k wyniosło.

Jeśli chcesz lepszą, mniejsza plamkę niż np FHD to może rozdziałka WQHD? 2560x1440. Ten mój NEC
  • Odpowiedz
  • 0
@Qrwencjusz: dzięki za pomoc. Aspiruje do profesjonalnych opcji, bo obróbka zdjęć bawię się hobbystycznie a pisanie i czytanie na retinie jest bardzo przyjemne. Boję się też, że matryca 27+ będzie za duża do moich potrzeb. Musze się wybrać do jakiegoś marketu popatrzeć na te wqhd. Może wystarczająco małe te piksele będą:)
  • Odpowiedz
@whitewolfik: Jasne, spróbuj.
Ja przechodziłem z używanego ponad 8 lat monitora 1920x1200 i przesiadka na 2560x1440 jest super. Jeśli chcesz mogę Ci coś polecić z NEC'a do amatorskiej obróbki, będzie to dobry sprzęt, ale będziesz musiał "trochę" dołożyć. Daj mi chwilę sprawdzę te modele.
  • Odpowiedz
@whitewolfik: NEC MultiSync EA271Q - 27 cali, WQHD. W zwykłej wersji ok 2600-2700 zł, ale wersja skalibrowana pod nazwą ColorTuned (kosztująca ok 3100-3200) wyciska z niego bardzo dużo, dlatego że kupę elektroniki ma z modelu jaki ja posiadam. Bez kalibracji jest to bardzo solidna biurówka, w wersji ColorTuned - monitor już półprofesjonalny. Monitor ma cienkie ramki.

NEC EA271U - Podobnie 27 cali, ale rozdzielczość. 4K. Podobnie cienkie ramki. Przez fakt
  • Odpowiedz