Wpis z mikrobloga

#stellaris

Jak powinno się zaczynać grę żeby się nie zesrać? Ostatnio sobie cośtam próbuję ale chyba jakoś pecha mam albo coś robię źle. Gram ksenofobiczną fanatycznie materialistyczną technokracją i nie wiem jak to jest możliwe, ale AI które rzekomo nie ma żadnych bonusów na początku (skalowanie) nie dość że jest mnie w stanie nadgonić technologicznie, to jeszcze zwykle mają więcej popów, więcej sektorów i nie implodują #!$%@? na admin capie :/

Co się powinno robić na początku? Zawsze zaczynam spamować po 3-4 statki naukowe żeby zgarnąć ile się da anomalii i pierwszy mój budynek na stołecznej planecie to laboratorium.
  • 11
@Skyworld: Zauważyłem, że oni na początku jakoś lepiej sobie radzą, ale potem zaczynają odstawać bo nie pompują tyle w naukę. A jak odpadną w technologii to ich nic nie uratuje.
@Khaine: Nie chodzi o pkt.
Walnąłem mody i mase bonusów, najwyższe skalowanie etc.
Bot nie ogarnia wcale sterowania flotą. Kryzys ssie i nic nie robi.
AI w tej grze #!$%@? nie istnieje.
Odwaliłem tak że jak grałem na ringwodzie to boty miały całą gre overwhelming do mnie. I co? I nic xD. Wywalili mi wojne i nie potrafili mnie zaatakować poprawnie. Nie szło im nawet odbijanie swoich układów.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Khaine: Buduj tyle statków badawczych na ile surowce Ci pozwalają i ile jesteś w stanie utrzymać i badaj wszystko jak leci. To daje punkty badań i anomalie, a one działają tak, że jak ktoś raz je wykryje, to potem już inny gracz ich nie wykryje drugi raz, więc możesz je zbadać później (wiadomo, czas badań jest różny, więc czasem warto badać, a czasem olać). Stanowiska archeologiczne mogą zostać wykryte przez kogoś
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Khaine: Oczywiście dużo zależy od początkowych ustawień, sytuacji na mapie i stylu gry gracza, nie trzymaj się tego jakoś bardzo sztywno.

Warto też przejrzeć sobie polityki, czasem można coś już na początku wygodniej ustawić i zaglądaj tam co jakiś czas, bo z czasem pojawiają się nowe opcje i stare mają większy wybór. Edykty też mogą być przydatne.

Pamiętaj że zamknięte granice psują stosunki i powodują odwet tym samym, więc bez potrzeby