Aktywne Wpisy
Kismeth +932
Nie ma to jak wrócić na ten gównoportal po miesiącu bana za napisanie, że są dwie płcie i zobaczyć, że cenzuruje się teraz tutaj słowo 'p--o' xDDDDDDDDDDD
18 lat konto to jednak chyba za długo.
18 lat konto to jednak chyba za długo.
PogromcaPISu +15
Pytanie za 1000000 pkt. Jeżeli nie dopłata do kredytu to jaki inny pomysł/rozwiązanie?
Małżeństwo z dzieckiem które płaci aktualnie 3200 za mieszkanie chce mieć coś swojego.
Przecież wzrost ceny mieszkania o te 40 tys ich wali w sytuacji kiedy tyle zaoszczedzą xD
Ten program to dla nich zbawienie xD
Poproszę o realne pomysły i
Małżeństwo z dzieckiem które płaci aktualnie 3200 za mieszkanie chce mieć coś swojego.
Przecież wzrost ceny mieszkania o te 40 tys ich wali w sytuacji kiedy tyle zaoszczedzą xD
Ten program to dla nich zbawienie xD
Poproszę o realne pomysły i
Taka sytuacja - w łazience na jednym bezpieczniku są dwa gniazdka. Oświetlenie na osobnym.
Problem jest taki, że z dnia na dzień jedno gniazdo przestało działać.
Nie mam ze sobą miernika, a tylko probówkę. W tym sprawnym gniazdku neonówka w jednym otworze się świeci, w drugim nie. Czyli tak jak powinno być.
Z kolei w tym gniazdku co nie działa, w jednym otworze probówka się świeci tak jak powinno być, a w drugim świeci się tak ledwo ledwo, a wiem, że tak nie może być.
Myślałem że może gniazdko jest uszkodzone, ale sytuacja powtarza się na golych przewodach.
Jakieś pomysły? Tłumaczyć jak dla laika. Jestem w stanie coś zrobić, czy pozostaje pan elektryk?
Było ok i z dnia na dzień podczas pracy pralki coś się stało.
Że ściany wychodzą trzy przewody. Faza, zero i uziemienie
pytanie brzmi czy uziemienie to takie prawdziwe uziemienie czy gdzies tam jest polaczone zero z uziemieniem?
@Maglite: Jeśli tam jest TN-C-S (a to większość w naszym kraju) to w tablicy rozdzielczej N i PE muszą być połączone.
A co do problemu zero upaliło się gdzieś dalej. Trzeba szukać puszki.
1. wyłącz obwód w rozdzielni
2. sprawdź brak napięcia w gniazdku - ma się nic nie świecić
3. rozkręć gniazdko i sprawdź czy się przewody ze sobą nie stykają - jeżeli masz 2 przewodową instalację przewód obecnie "żarzący się" czyli N powinien iść na bolec, a z bolca powinien przechodzić na jeden zacisk, na drugi zacisk powinien iść przewód fazowy - jeżeli masz odwrotnie czyli najpierw na
Wszytko do pkt 4 zrobiłem. Nie ma puszek w tym mieszkaniu.
Przeczytałeś chociaż to co napisałem w postach powyżej?
Sprawdź puszki w tym obwodzie, uszkodzenie w ścianie można wykluczyć od razu
A żarzący się próbnik to efekt indukcji elektromagnetycznej
Wiadomo- próbnik to jeden z gorszych sposobów sprawdzenia napięcia, ale nie mów, że prąd zwarciowy jest na tyle niski, że nie wyzwala napięcia
A napięcie wyindukowane w ten sposób jest wyczuwalne dla człowieka