Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pytałem tutaj jaki monitor kupić i finalnie kupiłem AOC G2590FX. Monitor już zwrócony, bo nie nadawał się do normalnego użytkowania. Także znowu wraca do punktu wyjścia i szukam monitora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cel: Praca biurowa + weekendowe granie w FPS. Nie będę na nim oglądał filmów
Przekątna: 24-27
Rozdzielczość: FHD - WQHD
Częstotliwość odświeżania: 144hz+
Budżet: 1500zł

Znalazłem na allegro takie monitory spełniające powyższe kryteria. Ktoś z Was może ma monitor z niżej wymienionych albo może coś doradzić?
Samsung 27' LC27RG50 curved 240 Hz G-Sync
SAMSUNG LC27JG50QQUXEN 144Hz CURVED
Samsung C27JG50QQUX WQHD 144Hz
AOC CQ27G2U 144Hz 2560x1440 2k 1ms Gaming
AOC AG272FCX6 FHD 165Hz FreeSync 1ms
Acer NITRO VG252QX IPS 2ms 240Hz G-SYNC HDR
Acer Nitro XV253QX IPS 240Hz 1ms
Acer ED273URP QHD Curved 144Hz 1ms FreeSync
ASUS TUF Gaming VG24VQ 144Hz FreeSync 1ms
ASUS ROG Strix XG27VQ FHD VA 4ms 144Hz

#komputery #monitory #gaming #csgo #pcmasterrace #pubg #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@totmes: podstawka nie ma regulacji wysokości i jak odpaliłem outlook na nim to góra maila była ładnie czytelna, a dół już niewyraźny. Musiałem odchylać monitor mocno do tyłu by zniwelować ten efekt. Jakiekolwiek przekręcenie się na krześle wymuszało korekcję ustawienia monitora. On chyba tylko dla hardkorowych graczy
  • Odpowiedz
czyżby matryca TN?

@VulcanFE: tak, zaraz mnie pewnie zrugasz, że niczego innego się nie mogłem spodziewać, ale pytałem po znajomych mających TN i oni takie efektu nie uświadczyli, więc TN, TNowi nierówny :)
  • Odpowiedz
@modessef1: ogólnie Benq polecam, miałem 2 monitory 144hz, oba były warte w momencie kupowania z 1200zl teraz to już nawet wolę nie patrzeć xD. Prócz kolorów, które nie są jakieś super to w kwestiach gamingowych i wygody w korzystaniu (obniżanie, obracanie monitora) jest naprawdę super. Do cs'a najlepsze są xD. Konkretnych modeli nie powiem, bo nie znam nowych, ale wystarczy sprawdzić jakich używają prosi i napewno zawiedziony nie będziesz
  • Odpowiedz
@Patey: Chyba nie miałeś z innymi do czynienia, jeśli mówisz o xl2411, to jest mnóstwo lepszych monitorów.
Prosi używają tego co sponsorzy teamu każą, albo tego jakie monitory mają kupione właściciele turniejów.
  • Odpowiedz
@modessef1: mam je stosunkowo blisko więc nie, a do tego nie mam zwiększonego skalowania (defaultowo 100%). Jest też wersja tego monitora 27" jeśli chcesz mieć je dalej od siebie i będzie ci za małe
  • Odpowiedz
@modessef1: na WQHD content się mniejszy, bo w takich samych fizycznych rozmiarach masz więcej pixeli. Czym bliżej patrzysz tym więcej pojedynczych pixeli widzisz, a że w fhd są one większe to widzisz je jescze bardziej z bliska
  • Odpowiedz
@Norbit11: jedynie z asusa, który zapewne był droższy od benq, a nie czułem żadnej różnicy, a może i było gorzej, ale to pewnie przez przyzwyczajenie. Z tym, że grają na tym co im sponsorzy każą to tak średnio masz rację xD. Chyba niezbyt śledzisz scene csgo :). https://gyazo.com/4ce84ae4977758c0df7d488defb31aa5 raczej ich wszystkich benq nie sponsoruje. Może i benq nie jest overallowo najlepszy, ale pod fpsy takie jak csgo, valorant jest jak
  • Odpowiedz
@Patey: Grają na benq, bo był to chyba pierwszy lub jeden z pierwszych 240hz na rynku, większość turniejów ma monitory benq. Są lepsze monitory jak xf252q/xn253q, czy hp omen x 25f
  • Odpowiedz
@Norbit11: tak, ludzie którzy zarabiają kilkadziesiąt tysięcy dolarów miesięcznie nie kupują lepszych monitorów tylko grają na takim który wyszedł jako pierwszy i tylko dlatego na nim grają, bo szkoda im pieniędzy xD. Wcale nie próbują upgradeowac na lepszy sprzęt żeby mięc przewagę nad rywalami xD.
  • Odpowiedz