Wpis z mikrobloga

@Sasti: zaraz zaraz. Prawo ma byc jednakowe dla wszystkich. Nie można chronić kogoś bardziej, bo jest słabsza społecznością. Różne traktowanie prowadzi do nadużyć.

Co jeśli pobijesz kogoś za koszulkę Legii, a w sądzie okaze się, że jest ze słabszej grupy społecznej i czeka Cię wyższy wyrok. Przecież w momencie popełnienia czynu zabronionego nie musiałeś wiedzieć kogo bijesz. ( oprocz tego, ze jest za innym klubem)

Nie twierdze, że rasizm się skończył. Ale to, że ktoś nie chce zatrudnić czarnoskórego to nie jest rasizm. Uważam, że właściciel firmy ma pełne prawo decydować o doborze pracowników. I to on powinien decydować czy chce mezczyzn czy kobiety, czy zatrudni tylko lgbt czy tylko hetero (tu akurat nie powinien pytać o preferencje, bo to nie dot.spraw zawodowych).
Jeden woli pracować z samymi facetami, inny woli z kobietami i narzucanie mu jakiś parytetów jest głupie. Jeśli mając do wyboru super wykształcona kobiete i słabiej wykształconego faceta wybierze faceta to jest to jego wybór i co nam do tego. To on poniesie ewentualne straty przez teoretycznie
  • Odpowiedz
@RozbrykanyKartofelek: W polskim prawie liczy się zamiar i świadomość popełnienia czynu. Jeśli ktoś atakuje członka chronionej grupy ze względu na przynależność do niej to kary mogą być wyższe. Jeżeli natomiast motywem nie jest nienawiść na tle przynależności do danej grupy to nie powinniśmy podwyższać kar. Proste.

Czekaj czekaj, czyli jak ktoś nie zatrudnia równo wykształconego i wykwalifikowanego murzyna bo nie chce pracować z murzynami to nie jest rasizm? To co
  • Odpowiedz
@Sasti: no nie możesz mówić, ze rasism tylko dlatego ze ktos nie zostal przyjety. Referencje murzyn mogl miec lepsze, ale mogl wypasc gorzej na rozmowie. Trzeba pqmietac, ze ocena nigdy nie jest obiektywna. Problem w tym, że lewica wmawia im, że powinni dostac robote za sam kolor skórym to jest dopiero fikolek umyslowy.

Dobrze wiesz, ze referencje to tylko jeden z kilku kryteriow. Do tego dochodzi prezencjq, ocena rozmowy, wymagania
  • Odpowiedz
@RozbrykanyKartofelek: Kolego, czy Ty w ogóle czytasz moje komentarze, czy masz jakieś gotowe teksty do wklejenia? Staram się pisać jasno, ale dla Ciebie specjalnie powtórzę jeszcze prościej: aplikacje mniejszości są odrzucane tylko dlatego, że z imion, zdjęć czy adresu widać, że to mniejszości. Często nie dochodzi nawet do rozmowy. Do tego odrzucenie aplikacji tak samo wykwalifikowanego pracownika z powodu rasy to rasizm.

I jesli uwazam ze nie chce kobiety
  • Odpowiedz
@Sasti: ja osobiscie nie wiem kogo bym zatrudnil gdybym mial bialego i czarnoskorego z identycznym skilem, doswiadczeniem i wymaganiami finansowymi. Pewnie tego, z którym zlapalbym lepszy kontakt na rozmowie lub z tym ktory wydalby mi sie sympatyczniejszy. Przeciez bez wzgledu na kolor skory buce i chamy tez są wsrod nas
  • Odpowiedz
@Sasti: no wlasnie nikt mi tego nie udowodni, bo oprócz faktow - wykształcenia, doswiadczenia, wagan finansowych itp sa jeszcze aspekty niemierzalne - prezencja, uczucie sympatii, czy poczucie wspolnego kontaltu podczas rozmowy.

I zdaje sobie sprawę, że wpisanie wprost w ogloszeniu, ze kobiety won albo czarnoskorzy won to juz dyskryminacja.
  • Odpowiedz
@szybki_zuk: ale tu rozmowa ciagle ciagnie się wokół tych rabujacych. Jesli zachowujesz sie jak dzikus to traktujemy cie jak dzikusa - pala i gaz pieprzowy. Jesli pałują tak samo pokojowe protesty przeprowadzone zgodnie z prawem stanowym - to mamy naduzycie wladzy.

Nie wiem czy to jest w każdym stanie, ale w niektórych nie mozesz protestowac utrudniajac innym zycie, czyli np nie mozesz blokowac ruchu. W takim wypadku pewnie po 2-3
  • Odpowiedz