Wpis z mikrobloga

@Mirekzkolega: w sumie, jak masz rację. Bo Trump może do nich strzelać, ale to eskaluje problem. Tylko widzisz, do nich dociera tylko siła. Szczególnie do tych z getta. I pytanie co teraz zrobić. Przy 250mln mieszkańców zawsze coś się wydarzy z udziałem policji. Brak palowania zamieszek przez policję /wojsko to tylko przyzwolenie na kolejne. A palowanie/strzelanie do tych agresywnych spowoduje eskalacje rasizmu czarnych na bialych i w drugą stronę.

Biali
  • Odpowiedz
@jedrek1212: niby tak. Ja wiem, że getta. Rozumiem dyskryminację czy rasizm sprzed kilkudziesieciu lat.

Ale np jakiś czas temu był w necie filmik z Samuelem L. Jacksonem na lotnisku. Koles nie z patoli, nie jest biedny, a awanture rozkręcił jakby był dopiero co wyrwany z gangu i getta. Oni mają taką mentalność wyssana z mlekiem matki. I nie ma znaczenia czy znany czy nie, czy biedny czy nie. Odpowiedni zapalnik
  • Odpowiedz
@peszmerd: to nie powód żeby zniżać się do jego poziomu (patrz Dallas). W cywilizowanym świecie można to rozwiązać w sądzie. Tylko problem kest taki, że wszędzie są ludzie lub organizacje, które tylko czekają na takie sytuacje by zbić kapitał polityczny.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@RozbrykanyKartofelek: masz zerowe pojecie jak wyglada zycie w usa, ogladasz sobie filmy na wideo o murzynach i klepiesz w klawiature na wykopie. Ja cie z bledu wyprowadzilem raz, wiecej mi sie nie chce. Elo
  • Odpowiedz
@Sasti: nie mieszajmy to Żydów. Śmiem twierdzić, że Polska do 2WŚ była bardzo otwarta na Żydów i inne narodowości. I żyliśmy w zgodzie. Owszem mogly byc zgrzyty bo one są zawsze, ale jednak była zgoda. To, że po 2WŚ zmieniło się nastawienie Polaków do Żydów to dłuższy temat. Ale zarzuty ze strony Izraela o kolaboracji z Niemcami czy teksty o polskich obozach nie pomagaja w relacjach. To samo tyczy się
  • Odpowiedz
@rybsonk: jasne, że nie. Ale odpowiedź agresją na agresje nie jest rozwiązaniem.

Są od tego instytucje, a patrząc na inne sprawy naduzyc w policji, to nie będzie to zamiecione pod dywan. Szczególnie, że jest to tak nagłośnione. Zamieszki powodują jedynie pogorszenie odbioru jednej grupy. Ludzie, którzy uważali czarnych za bandytów po tych wydarzeniach tylko umocnią swoje przekonania. I każde takie zagranie poglebia przepaść między ludzmi.

Poza tym mam wrazenie, ze tu nie chodzi o to, ze policjant go zamordował tylko o to, że tp był Bialy
  • Odpowiedz
@RozbrykanyKartofelek: Nie mieszam w to Żydów. Po prostu #!$%@? o murzynach tak samo jak się czasami gada o Polakach. Jak mają się zachowywać ludzie, których systematycznie prześladuje się od kilkuset lat? Odcinano ich od edukacji, dobrze płatnej pracy, niweczono wszelkie próby samoorganizacji. Kto z tego miał wyrosnąć? Mądrzy, odpowiedzialni i szanujący własność innych ludzie? Niektórzy się wybili, ale ciężko wstać, kiedy ktoś Ci trzyma but na karku. Zabito tego człowieka
  • Odpowiedz
@rybsonk: w 2015 policja odstrzeliła nastolatka, który był nieuzbrojony. Z tego co kojarze to tam była normalna rozprawa.

Są też podjęte tematy zmiany prawa w zakresie zdrowia psychicznego, bo w którymś tam roku ponad 200 osób zastrzelonych przez policję było chorych umysłowo i nie byli świadomi, że należy wykonywać polecenia. A wiadomo brak wykonywania poleceń = kulka/tazer.
  • Odpowiedz
@Sasti: odcinano ich kilkadziesiąt lat temu. Owszem, nie mozna zapominać o historii, ale nie można obwiniać następnych pokoleń za błędy ich dziadków.

Jak chcesz wykryć rasistę wśród kandydata do policji? Będzie ciężko. Nie wszyscy wyskakują z tak oczywistym rasizmem. Część przejawia swój rasizm w byciu np bardziej upierdliwym dla czarnych przy kontroli, albo czarnemu mandat a białemu pouczenie itp. Wątpię, że da się oczyścić szeregi w 100%.

Problem jest w tym, że pod hasłami rasizmu kryją się ludzie mający w tym interes. Podburzanie ludzi, lub nastawianie jednej grupy na inną jest klasycznym przykładem próby zmiany układu sił.
Zobacz co się dzieje na świecie, gdzie pod hasłami równości tsk na prawdę postuluje się przywileje dla jednej grupy
  • Odpowiedz
@RozbrykanyKartofelek: Jeśli myślisz, że rasizm w Stanach skończył się "kilkadziesiąt lat temu" to mam dla Ciebie złe wieści. Może kilka ostatnich lat to początek promowania mniejszości na uniwersytetach, ale takie CV z murzyńskim imieniem albo z adresem ze złej dzielnicy lądują w koszu zanim zdążysz powiedzieć "I'm not racist, but...'.

Tu nawet nie chodzi o wykrywanie rasistów zanim trafią do policji, tutaj mamy przypadki policjantów z długą historią nadużyć, przekroczeń uprawnień, morderstw wręcz, którzy w najgorszym wypadku trafiają na płatny urlop.

Masz jakieś dziwne pojęcie przywileju kolego. Są w KK kwalifikowane typy czynów, a wyższa sankcja karna za przestępstwa przeciw słabszym grupom społecznym to nie przywilej tylko
  • Odpowiedz
@RozbrykanyKartofelek: Trochę tak jest ale jednak nie do końca. Tamta sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana. Czarni to rzeczywiście patola, ale to jest trochę wina białych. Przez lata byli marginalizowani przez co byli patolą. Teraz już nie są, ale z patologi jest bardzo ciężko się wyrwać. Urodziłeś się patolą to prawdopodobnie ją zostaniesz. Potem policja jest bardzo agresywna wobec czarnych więc utwierdza ich jeszcze bardziej w tej patologi. To jest
  • Odpowiedz