Agromirki jak DOKŁADNIE wygląda faza 6 liścia w qq? Z przerażeniem patrzę na wiatr, a 6 liść zaczyna wychodzić na świat. Faza 6 zaczyna się w chwili startu wzrostu tego liścia czy w momencie zakończenia wzrostu i pełnego rozwinięcia? I np. faza 6 liścia trwa aż do w pełni rozwiniętego 7 liścia?
Magister ma rejestrację do 6 liścia, ale nie wiem jak to dokładnie odczytywać.
@bloodyhell666: Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale wydaje mi się, że faza danego liścia jest wtedy, gdy ten jest już wykształcony i zaczyna pojawiać się następny.
@rolnik_wykopowy no właśnie nigdzie tej dokładnej informacji znaleźć nie mogę, a jest to teraz w cholerę ważne bo warunki nie sprzyjaja, a faza leci (╥﹏╥)
@bloodyhell666 słyszałem że firmy chemiczne korzystają ze skali wzrostu BBCH i ten liścień od dołu się nie wlicza. Czyli jak qq ma ogólna liczbę 7 liści to ma w rzeczywistości 6
@bloodyhell666 Tak jak wyżej, jak już rozwinie się 6 liść i wychodzi kolejny to jest już pełną faza 6 liścia. Jeśli środek jest do 6 liścia to i pewnie przy 7 da radę bez problemu pryskac, firmy muszą uwzględniać jakiś zapas, i wydaje mi się że podają z zapasem jednej fazy A może nawet i dwóch
@bloodyhell666 To może się nie udać eksperyment, przy ziarnowce zalecają raczej mniejszy wysiew no chyba że jakaś zajebista ziemia no to można zaszaleć. No przy kukurydzy trzeba mieć już czym wozić bo trochę tego sypie ( ͡º͜ʖ͡º)
@bloodyhell666 Też szukamy Jeszcze jednej dodatkowej przyczepy bo mamy 50 hektarów oddalonych o 14 kilometrów i przy lepszej kukurydzy już jest przestój jak na dwa wozimy zestawy
Magister ma rejestrację do 6 liścia, ale nie wiem jak to dokładnie odczytywać.
#rolnictwo
Obsada 85, kawałkiem eksperymentalnie 100