Wpis z mikrobloga

jak kupuje furę w #uk to jakie dokumenty mam mieć ze sobą, mam stworzyć umowę cos na stylu jak w Polsce? i gdzie ja mam zgłosić ze kupiłem samochód dzieki za odp z góry pozdro
a i jeszcze jedni pytanie, czy przy zakupie samochodu jeszcze insurance obejmuje samochód tzn mógłbym do domu nim dojechać czy się psy przyjebia? pozdro
  • 11
@galaxybear: Jeśli sprzedawca nie oferuje dojazdowego ubezpieczenia w cenie, to zaraz po zakupie będziesz musiał zadzwonić do ubezpieczalni i załatwić sobie polisę.

Najlepiej sprawdź wszystko przez zakupem, miej gotową ofertę pod ręką przez comparethemarket na przykład i jak kupisz auto, to tylko wróć do niej i zarejestruj go - polisę zawsze można anulować za jakieś 30gbp, a resztę Ci oddadzą w zależności od tego ile jej wykorzystałeś.

Ewentualnie możesz dokupić polisę
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@galaxybear
@tytanowy_kalafior: nie musisz wysyłać żadnego papierka do DVLA.
Kawałek V5 jest potrzebny Tobie na czas oczekiwania na nowe papiery.
https://www.gov.uk/sold-bought-vehicle
Tutaj na podstawie starego ma być zgłoszona sprzedaż. Żadnych umów nie potrzebujesz. Powinien to zrobić sprzedawca, najlepiej przy Tobie żebyś był pewien, że zgłosił. On tam podaje gdzie mieszkasz, i do 7 dni dostajesz listownie nowe papiery.
Ubezpieczenie i tax też załatwisz online, nie trzeba nigdzie dzwonić.
@galaxybear: Warto miec umowe spisana, V5 nie jest dokumentem potwierdzajacym wlasnosc pojazu, zreszta dokladnie to jest na tym dokumencie napisane dosc duzymi i pogrubionymi literami. Po zakupie auta musisz napewno wykupic ubezpieczenie, i RoadTAX, oba mozna zrobic przez neta wiec wystarczy telefon z dostepem do internetu.
Bym zapomniał, sprawdz jeszcze czy samochod ma w ogole wazny MOT (przeglad) bo jak sie okaze ze jest po prezgladzie to bedzie problem zeby wrocic
@galaxybear: przed zakupem sprawdź czy ma Mot, zrobisz to online, do tego potrzebujesz tylko rejestracji. W momencie kupna przed wyjachanien na drogę musisz kupić tax oraz insurance. Warto zrobić quote na insurance wcześniej i później zapłacić aby nie tracisz czasu na wypisywanie danych. Wszystko zrobisz w miarę szybko przez telefon lub internet.
Od właściciela dostaniesz mały kwit z v5 który potwierdzi że jesteś nowym właścicielem. On wyślę dokumenty do dvla i