Wpis z mikrobloga

Hej, ordoliberałowie z Konfy.
Czy zgadzacie się z poniższymi stwierdzeniami?

1. Swobodny dostęp do narkotyków to nie jest wolność, ponieważ n-------i zniewalają, ograniczają wolną wolę.
2. Spekulacja jest jak kradzież - zła moralnie.

#konfederacja #ordoliberalizm #4konserwy

.......

• 1, 2 - Zgadzam się 14.9% (11)
  • 1, 2 - Nie zgadzam się 59.5% (44)
  • 1.-Zgadzam się / 2.-Nie zgadzam się 8.1% (6)
  • 1.-Nie zgadzam się / 2.-Zgadzam się 17.6% (13)

Oddanych głosów: 74

• 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drakii: m.in. case study kryzys 2008 - tyle że tu nie chodzi o samą spekulacje a de facto właśnie definicje odpowiedzialności i sprawiedliwości bez której wolność nie istnieje. Wtedy istnieje jedynie dzicz i dżungla oraz prawo pięści.

Inna sprawa jest to w co państwo może ingerować lub powinno a w co nie może lub nie powinno i pod jakimi warunkami.

Ja osobiście jestem zdania jak każdy konserwatysta że to co
  • Odpowiedz
@Drakii: poczytaj historie i skutki kryzysu w USA to zobaczysz gdzie. Mi się nie chce pisać bo to wszystko zostało już opisane tysiące razy wszędzie.

Oczywiście jeżeli definiujesz kradzież jako pozyskanie dóbr bez dania żadnej wartości dodanej od tego od którego dobra się bierze a nie jakieś inne dziwne definicje.
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: Ale ja dobrze znam przyczyny i przebieg kryzysu z 2008 i wiem że jedynym kto tam został okradziony to amerykański podatnik którego państwo zmusiło do ratowania upadających banków. Twoje tezy o tym że Goldman Sachs i JP Morgan kogoś okradli to bzdury.
  • Odpowiedz
@Drakii: no właśnie - dlatego pytanie jeżeli kradzież to przywłaszczenie sobie czyichs dóbr bez dania im niczego w zamian oprócz łez i złości to czy spekulacja jest kradzieżą. No bo jeżeli nie jest mimo że jest tym samym bo to luzik.

Jeżeli kradzież jest spekulacja to jest dobra tak samo jak morderstwo jeżeli jest aborcja :)
  • Odpowiedz