Wpis z mikrobloga

śmiem wątpić, że Twoja wiedza o x86-64 jest głębsza

jakby Ci to powiedzieć, trochę o tym x86 pojęcia mam bo na codzień zajmuję się dość niskopoziomowymi rzeczami i jestem przyzwyczajony do tego jak wygląda assembler czy sysv ABI. O RISC-V o dziwo też mam jakieś pojęcie, bo udało mi się zaprojektować w symulatorze procesor oparty na tej architekturze, a teraz buduję drugi na FPGA. Jeśli kiedyś przestanę być leniem to nawet opiszę na
  • Odpowiedz
A na co komu wymierające x86 z powodu x64

@Linux_Zamiast_Windows: ale zdajesz sobie że IA-64 jest wstecznie kompatybilne z IA-32, co więcej jest kompatybilne nawet z 16bitowym 8086? Pewnie też nie jesteś świadomy, że każdy procesor Intela czy AMD zaczyna startować w trybie 16 bitowym, później przechodzi w tryb 32bitów a na końcu robi tranzycję do trybu 64bitowego.
  • Odpowiedz
A może zdaję sobie sprawę.

A wątpię, gdybyś sobie zdawał sprawę to nie pisałbyś o x64 jak o czymś co jest kompletnie niezależne od IA-32.

Ale co ma do tego zupełnie inna architektura procesorów(arm) wykorzystywana obecnie w amebo-smart itd. ?

no
  • Odpowiedz
@yuim: I co chcesz tym wnieść? Na arm odpalisz każdy system(słyszałem, że jest wydajniejsze od x86_x64) ale nikt sie nie podejmuje jakis takich pozytywnych zmian i my już tego nie dożyjemy zrozum, że żyjesz w świecie gdzie amebę ciężko przekonać do linux mint, bo inn ameby tego niemajo lol.
Znaczy odpalisz system i to wszystko i co ma tam odpalać coś co nazywają przeglądarką anroinowcy etc.?
Ameryki nie odkryłeś i
  • Odpowiedz