Wpis z mikrobloga

@wondermano1: Bardzo ładny chleb! Mam kilka pytań: w czym chleb Ci wyrasta? Jakiś koszyk? Jakie proporcje i jakich mąk oraz ile wody? Pieczesz w żeliwnymi garnku czy na blaszce/kamieniu? No i najważniejsze: jak pieczesz? Mi skórka wychodzi strasznie twarda i krucha :/
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@vLeg3nd: w koszyku na pieczywo takim do podawania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dałem mąki luksusowej lubelli typ 500 750g, mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża typ 2000 100g i żytniej razowej 50g
woda 640g
zakwas żytni 200g
sól 18g
pieczone w stalowej gesiarce ( ͡° ͜ʖ ͡°) piekę w 250 stopniach 20 minut w zamkniętym naczyniu + 20-25 minut w 230 stopniach bez pokrywki