Szparagi przygotować - odłamać zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki przeciąć wzdłuż na pół. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut. Posiekać czosnek, chili i imbir. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem. Doprawić pieprzem i opcjonalnie słodzidłem. Gdy szparagi będą już tak miękkie jak lubicie, dodać wymieszaną glazurę i smażyć jeszcze chwilę aż odparuje
@brand_new_brain: według mnie mają mało smaku same w sobie, chociaż większość warzyw uwielbiam w pojedynkę, to szparagi to mega nudy. Proszę cię o rozwinięcie swojej opinii, możesz porównać smak szparagów co czegoś, z czym ci się kojarzy, może dzięki tobie zrobię kolejne podejścia xd
@swinka_morska: ja jadłam w knajpie + przyrządziłam sama, żeby upewnić się, że niewarto wydawać tyle hajsu xD a jeśli to warzywo jest jak tofu, czyli "nie ma smaku, ale dodatki najważniejsze", to już wolę kupić brokuł albo brukselkę, tańsze i ma jakiś smak, a z dodatkami jeszcze lepsze xD
@banjo jeśli mogę się wtrącić to ja uwielbiam przede wszystkim ich konsystencję a smak ciężko porównać @Trompele źle ( ͡°ʖ̯͡°) @Conscribo o kurde blaszka
@chixi: Dzięki Mirabelko! Przeciąłem szparagi i na gorący olej, lubię podsmażone. Idealnie pasowały do kartofelków zapiekanych w miodzie i łososia Sous Vide :)
Obiecałam sobie, że w tym roku nie będę robiła na okrągło szparagów grillowanych w boczku a popróbuje nowości, no to jest kolejna z nich :)
Szparagi w sezamowej glazurze
1 pęczkek szparagów
1 łyżka neutralnego oleju do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Świeży korzeń imbiru, o objętości czosnku
Chili
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
Pieprz
Opcjonalnie słodzidło
Szparagi przygotować - odłamać zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki przeciąć wzdłuż na pół. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut.
Posiekać czosnek, chili i imbir. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem. Doprawić pieprzem i opcjonalnie słodzidłem.
Gdy szparagi będą już tak miękkie jak lubicie, dodać wymieszaną glazurę i smażyć jeszcze chwilę aż odparuje
MAKRO: 354kcal 13B 27T 13W
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
@banjo jeśli mogę się wtrącić to ja uwielbiam przede wszystkim ich konsystencję a smak ciężko porównać
@Trompele źle ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Conscribo o kurde blaszka