Wpis z mikrobloga

w grach przy 90-100% zużycia cpu do 60 stopni, w prime95 po kilku minutach najbardziej wymagającego testu, 100% zużycia 85 stopni, w takim najbardziej s--------m skokowo do 90 xD Co oni za s-------e algorytmy mają, że przy tym samym zużyciu praktycznie mam 2x większe zużycie energii (115w zamiast poniżej 60 jak w Wiedźminie xD).

Pacjent i5 4670k na 4ghz 1.169v, msi b85-g43, fera 2. Możliwe że wina pasty, grizzly conductonaut, miałem mało ale teoretycznie wysmarowałem całe cpu + resztki miesięcznej pasty z radiatora

#komputery #intel #silentiumpc #informatyka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@oreze Takie wypalarki mocno jadą po cachu procka i dużych ilościach danych w małych pakietach. Ogólnie wykorzystują wszystko co jest w procku. Gry działają dynamicznie, tu cały czas jest takie samo obciążenie. Tak mniej więcej to wygląda.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@oreze: pomieszałeś normalną pastę z ciekłym metalem? Po co w ogóle zmieniałeś pastę po miesiącu jak nałożyłeś ten metal? O.o może lepiej kup pastę i tam zerknij, bo cholera wie jak jedno z drugim reaguje...
Co do obciążania, to jak wyżej, duże ilości małych "dawek" danych naraz a wiąże się to z używaniem innych instrukcji (np AVX), albo po prostu używanie ich inaczej niż taki Wiedźmin. Dlatego przy syntetycznym teście
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: nie napisałem dokładnie, poprzednia to ta sama, tylko zmieniałem procek na odrobinę mocniejszy bo wyhaczyłem w git cenie xD na szczęście nie zamierzam na nim renderować, co najwyżej programować - a i tak w lato planuję zmianę na jakiegoś Ryzena.
  • Odpowiedz
@oreze: no to raczej nie liquid metal ;) pewnie pomyliłeś model pasty Thermal Grizzly czy coś. Generalnie jak chłodzenie sobie daje radę i zbija temperaturę z tych 90 stopni to spoko. Dla procka szkodliwe są temperatury utrzymujące się powyżej 80 stopni długoterminowo, np parę godzin dziennie. A tak to nie ma czym się przejmować ;) ciekawe jak będzie przy Ryzenie - ale pewnie mało która gra go obciąży na 100%,
  • Odpowiedz
  • 0
@Odczuwam_Dysonans: nie, nie pomyliłem, liquid metal xD chłodzenie dałoby radę jakby pasowało na am4, dlatego pewnie je sprzedam i kupię coś używanego typu fortis. I przy zwykłym użytkowaniu jest normalna temperatura, nie martwię się
  • Odpowiedz
@oreze: no to nie wiem czy dobrze zaaplikowałeś, bo ciekły metal powinno się nakładać na obu elementach... Ale mniejsza, i tak masz większe "wąskie gardło" pod IHSem w postaci gluta, chyba że ktoś już skalpował. Nie wiem jak Fera 2, na Fera 3 robiłem na i5-9600K (a może 8600K?) 5,0GHz i temperatury po godzinie z hakiem zamykały się w 80 stopniach (78 chyba maksymalnie), normalna pasta od SPC. Ale zmiennych
  • Odpowiedz
@oreze: tak czy siak źle nie jest a procek i tak ma zabezpieczenie, z resztą 4 generacja całkiem znośnie się trzyma, sam siedzę na 4590 i jest git, no tylko ja nie gram w nic nowego ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dzisiaj też bym brał Ryzena, nawet wczoraj składałem kompa na 1600af xD zaraz premiery i pewnie Intel będzie jeszcze bardziej w dupie. Jedynie do Radeonów mam
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: miałem jeszcze niedawno właśnie r9 280x od Sapphire, git karta tylko moja sztuka była z outletu i była głośna trochę xD Ale no jechałem tak prawie 5 lat, aż chciałem w końcu zmienić pastę, kupiłem ten ciekły metal. I to był błąd, bo mi uciekła mała kropelka na płytkę w gpu, poszło zwarcie i sprzedałem za 100 złotych z artefaktami xD żadna strata bo i tak dużo bym za
  • Odpowiedz
  • 1
@oreze: no z ciekłym metalem dużo zachodu, chyba tylko raz miałem styczność i spoko w miejscach gdzie rdzeń jest na wierzchu, ale trzeba się namęczyć, nie można stosować na aluminium itp. Na codzień do serwisowania używam zwykłej pasty pokroju MX-2, teraz mam SPC Pactum bo potrzebowałem czegoś na szybko i ta akurat była w sklepie. Takie pasty dają radę nawet przy OC, a o ile mniej roboty :P. Z resztą
  • Odpowiedz