Wpis z mikrobloga

Pytanie do #mikrokoksy #dieta jeżeli głupie to przepraszam.
Liczę sobie zjedzone kalorię i wychodzi mi ~1400 dziennie, nie powiem żeby posiłki były jakoś super przemyślane bo często pojawiają się pierogi ( ͡ ͜ʖ ͡) ale też kurczak dużo warzyw, co rano kefir #robiko itd.
I często w zasadzie codziennie co drugi dzień chodzę dziś np przeszedłem 6km i endomondo pokazało mi że spaliłem ~650kcal, ale postępów na wadzę nie widać jakichś szczególnych. I teraz pytanie brzmi czy można takiemu endomondo wierzyć jeżeli chodzi o liczbę spalonych kcal i czy tak licząc
1400 (zjedzone) - 650 (spalone podczas chodzenia) ??
  • 18
  • Odpowiedz
@Kasahara: 6 pierogów.
Ja jestem gościem 110kg i siedze caly dzień na dupie. Z jakiegoś kalkulatora wyszło mi że powinienem jeść 2800kcal więc uznałem że jak będę jadł 1800 to schudnę, ale są dni że zjem 1400 a czasami mniej i jestem najedzony.
  • Odpowiedz
Ja jestem gościem 110kg i siedze caly dzień na dupie. Z jakiegoś kalkulatora wyszło mi że powinienem jeść 2800kcal więc uznałem że jak będę jadł 1800 to schudnę, ale są dni że zjem 1400 a czasami mniej i jestem najedzony.

@skowron-line: taktyk

#!$%@? po popcorn bo cie zaraz zlinczuja
  • Odpowiedz
@skowron-line: Wylicz sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne, może być przy użyciu tego kalkulatora https://dietetykpro.pl/kalkulatory/cpm, użyj wzoru Mifflina. Następnie przez 2 tygodnie trzymaj ustaloną kalorykę i sprawdź po tym czasie czy waga wzrosła czy spadła. Jeśli wzrosła utnij te 300-500kcal i trzymaj cały czas taką samą kalorykę. Nie sztuką jest szybko schudnąć, ale utrzymać efekt długofalowo. Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@skowron-line: póki jesteś gruby to za sprawą leptyny nie będziesz odczuwał głodu, jednak aż tak głęboki deficyt to nic mądrego. Nie dostarczasz w nim odpowiedniej ilości mikro i makroelementów prowadząc do niedożywienia. A gdy siądzie leptyna, to i też rzucisz się z czasem na jedzenie. Szkoda po prostu marnować czasu i zdrowia na takie rozwiązania. Wiem, że napiszesz, że oczywiście wiesz lepiej i zrobisz po swojemu jak to bywa, nikt
  • Odpowiedz
@Kasahara: Zdecydowanie nie znam się na tym. Kiedyś obciąłem kalorie i schudłem nie jakoś bardzo ale się udało teraz też taką taktykę obrałem no ale ostatnie 3 dni to w sumie zero spadku

sobota rano 110.5,
niedziela rano 110.8
dziś rano 110.5
  • Odpowiedz
@skowron-line: Możesz zacząć od tej wartości i po prostu ją trzymać, robiąc tak jak napisałem wyżej. Dlaczego jest to dosyć ważne i istotne? Bo w ciele przy redukcji zachodzą adaptacje i skrajne deficyty tylko je pogłębiają, a potem
leptyna i grelina nie będzie miała dla Ciebie serca jak rzucisz się na jedzenie. Stąd zalecane są mniejsze deficyty i dłuższy czas redukcji. Co do wagi to normalne, że w codziennym życiu
  • Odpowiedz