Wpis z mikrobloga

@Bananowy_Zul: wyobraź sobie wielkie osiedle, same wieżowce z wielkiej płyty, każdy ma zabudowany balkon, każdy inaczej, każdy też inaczej powiesił klimatyzator, część lokatorów ociepliła sobie ściany (nie wiem jak) oraz je otynkowała :) oczywiście też każdy innym kolorem.
Miałem na którymś ze starych telefonów zdjęcia tego syfu, ale udało mi się odnaleźć :/
  • Odpowiedz
Z całego socjalistycznego bloku to Jugosławia najbardziej straszyła architekturą.

@Bananowy_Zul: To wszystko wyglądało wbrew pozorom bardzo aktualnie i spójnie w momencie wybudowania, po prostu brutalizm się źle starzeje. W ogóle jak popatrzysz na wczesny socjalistyczny brutalizm z lat 60-70, to w momencie wybudowania (jak fasady były czyste i jasne) musiało się to nieźle prezentować i ludziom którym otrząsnęli się po wojnie wydawać się jak S-F.
magicznyfred - > Z całego socjalistycznego bloku to Jugosławia najbardziej straszyła ...

źródło: comment_1588571637ErrLCoMFelZyH2j2X9vPRU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bananowy_Zul: > Akurat wszystkie prądy architektoniczne począwszy od modernizmu uważam za kiczowate,

Mi się po prostu w tym podoba nie sama forma, a to czym musiało ty być dla ludzi wtedy żyjących. Urodzili się w gospodarkach opartych o pracę na roli, dorastając przeżyli wojnę, a po wojnie nagle nastąpiła eksplozja nowej myśli, loty w kosmos, upowszechnienie transportu zbiorowego jak i motoryzacja społeczeństw. Wyobraźmy sobie, że ktoś w tamach czasach wyrwał
  • Odpowiedz
@mitatuyo: Haha, dokładnie to :D Byłem w Sofii w zeszłym roku przez kilka dni i taki widok mnie właśnie rozwalił - niby normalne blokowisko, a tak posiekane jakimiś przybudówkami, zamurowane okna, zamurowane balkony. A każda z tych "konstrukcji" zrobiona przy użyciu innego materiału - cegła, bloczki betonowe, siporex itd. N------e tego tak, że masakra.
  • Odpowiedz
@magicznyfred: Coś takiego mi tato opowiadał; jak bodajże w Dąbrowie Górniczej ktoś wybudował bodajże pięciopiętrowy budynek w sąsiedztwie parterowej i maksymalnie dwupiętrowej zabudowy, to dla ludzi tam mieszkających był to wieżowiec i tak go ochrzcili.
  • Odpowiedz
Z całego socjalistycznego bloku to Jugosławia najbardziej straszyła architekturą.

@Bananowy_Zul: Nie byli sterowani z Kremla to mogli sobie na to pozwolić. Zresztą co tu pisać, były kraje skłonne pozostać w systemie socjalistycznym przy równoczesnym odejściu z bloku wschodniego.
  • Odpowiedz