Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć albo podzielić się linkiem z podsumowaniem obecnej sytuacji w kontekście #wyboryprezydenckie2020 ? Interesuje mnie głównie kwestia głosowania z zagranicy. Dotychczas wywnioskowałem, że głosowanie za granicą jest możliwe tylko osobiście, ale może się coś zmienić?
#wybory
  • 12
  • Odpowiedz
@lisu_:
Zgodnie z tą ustawą, która jeszcze nie weszła w życie, chęć głosowanie za granicą musisz zgłosić 14 dni przed datą wyborów. Już za późno. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bordomir:
Jeśli mówimy o wyborach korespondencyjnych, które zakładamy, że się odbędą, to masz tu artykuł że stosownej ustawy (obecnie ustawa w Senacie)

Art. 7. 1. Zamiar głosowania korespondencyjnego wyborca przebywający za granicą zgłasza właściwemu konsulowi do 14 dnia przed dniem wyborów.
  • Odpowiedz
@Bordomir: To widziałem, tak też twierdzi strona ambasady. Niestety, jak się już wpiszę na listę wyborców, to muszę przyjść osobiście? Tak wynika z tego, co pisze ambasada, wspomina też niejasno o ustawie, która jeszcze nie weszła w życie, która miałaby to zmienić (pewnie ta, o której wspomina @sorhu).
  • Odpowiedz
@lisu_: Nigdy nie ma przymusu przyjścia na wybory. Jeśli w Twoim kraju będzie umożliwione głosowanie korespondencyjne, to dla tych, którzy w ogóle wyrażą chęć głosowania. Także nieważne jaką opcję polityczną reprezentujesz, jeśli chcesz głosować - dopisz się do spisu w danym kraju. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@sorhu, @Bordomir W zasadzie wszystko się zgadza ze stroną ambasady:
1. Można głosować korespondencyjnie, jeśli się zgłosi 14 dni przed wyborami, w myśl ustawy, która niestety wejdzie w życie mniej niż 14 dni przed wyborami, więc w praktyce głosować korespondencyjnie się nie da.
2. Można głosować osobiście. Wtedy trzeba się zgłosić do 7 Maja i ponieść ryzyko.

@sorhu zdaje się, że informacje, które podajesz w pierwszym komentarzu są poprawne technicznie, ale
  • Odpowiedz
@lisu_: niestety, ale głosowanie korespondencyjne w obcym kraju, z wiadomych przyczyn jest mocno utrudnione. Wciąż, myślę, że dużo będzie zależało od konkretnego kraju/konsula.
  • Odpowiedz
@lisu_:

Art. 7. 1. Zamiar głosowania korespondencyjnego wyborca przebywający za granicą zgłasza właściwemu konsulowi do 14 dnia przed dniem wyborów.
2. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, może być dokonane ustnie, pisemnie, telefaksem lub w formie elektronicznej.

Ustnie też do 14 dni przed dniem wyborów.
  • Odpowiedz
@Bordomir:
Na marginesie.
Nigdy nie identyfikowałem się z KODem. Ale ta sytuacja rzeczywiście z demokracją nie ma wiele wspólnego. Nie każdy jest gotów ponieść ryzyko osobistego stawienia się w obecnych warunkach. Powiedziałbym nawet, że ci, którzy nie chcą ponieść ryzyka mają lepsze szanse być przezornymi wyborcami. Wolałbym, żeby właśnie ci ludzie wybierali moją władzę.
  • Odpowiedz