Czosnek utrzeć w moździeżu z kuminem i solą (albo drobno posiekać i rozetrzeć nożem a kuminu użyć mielonego), wymieszać z pozostałymi składnikami i powstałą pastą wysmarować mięso. Odstawić do lodówki na 12-24h. Piec pod przykryciem lub gotować (ja używam multicookera) przez 4-5h w 100°C, aż mięso będzie się łatwo rozdzielać na włókna.
Zjeść można w keto bułkach, tortillach, z sosem i sałatką, w serowych tacosach. Masa możliwości!
@chixi: dzięki :) już kiedyś chciałem zrobić, ale w przepisie był wolnowar którego nie mam i zrezygnowałem, a nie wpadłem na to, że piekarnik też może dać radę
@rejestracja_for nic a nic, i tak puści soki i tłuszcz. Imo nie, ostatnio nawet tego przez 5h nie ruszyłam więc fajnie się od dołu przypiekło fajnie więc bardzo porównywalnie
Dzisiaj kolejna wersja szarpanej wieprzowiny, tym razem bez solanki, marynowana po prostu przez 12-24h
Szarpana wieprzowina #2
1,5kg łopatki wieprzowej
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka soli
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
Czosnek utrzeć w moździeżu z kuminem i solą (albo drobno posiekać i rozetrzeć nożem a kuminu użyć mielonego), wymieszać z pozostałymi składnikami i powstałą pastą wysmarować mięso. Odstawić do lodówki na 12-24h.
Piec pod przykryciem lub gotować (ja używam multicookera) przez 4-5h w 100°C, aż mięso będzie się łatwo rozdzielać na włókna.
Zjeść można w keto bułkach, tortillach, z sosem i sałatką, w serowych tacosach. Masa możliwości!
A rok temu były najprostsze devilled eggs:
https://ziemniakizostaw.pl/najprostsze-devilled-eggs/
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
BTW, fajne przepisy na blogu