Wpis z mikrobloga

https://youtu.be/nKy8Aqq4nec
Zdecydowanie nie polecam budżetowych opon Dayton Touring 2 - kupiłem je 2 lata temu zaraz po zakupie auta nie będąc świadomym jak opony mają wpływ na prowadzenie samochodu, 17/45/225
Lekko popadało i chciałem zrobić test 0-100 i przy starcie zaczęło mielić kołami (co np. na zimowych Nokianach nigdy się nie zdarzyło, a przypomnijmy że tutaj jest stałe quattro), oprócz tego przy większych prędkościach buja na boki, auto średnio się prowadzi przy ostrej jezdzie, hamowanie na mokrym tragedia.

Mireczki, dobierajcie opony odpowiednio do wagi samochodu i mocy oraz stylu jazdy - nie popełnijcie tego błędu co ja ( ͡° ͜ʖ ͡°) #motoryzacja #audi #quattro #oswiadczeniezdupy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

sprzęgło z 1.9 TDI, środkowy większy FMIC, wtryski BEX, downpipe, brak tłumika środkowego, turbina standardowa K03, twarda odcinka + popcorn.

@przodowyryl: i opony z półki "podłoga". To nie błąd, tylko głupota

Sam w mocnym aucie nie wyobrażam sobie innych opon niż pilot sporty, czy protenzy. Do zwykłego dupowozu można brać coś ze średniej półki, ale inwestowanie w FMIC czy DP przy jednoczesnym oszczędzaniu na oponach i braniu chińczyków to szkoda
  • Odpowiedz
@Atreyu: w momencie kupna opon w planach nie było żadnych modów, a i spokojnie jezdziłem, a mody wpadły na jesień jak już były zimówki które kleją świetnie, dopiero teraz się dowiedziałem jak się takie opony zachowują przy większej mocy i ostrzejszej jezdzie.
  • Odpowiedz
@przodowyryl: przecież to było do przewidzenia. Każde mody i podnoszenie mocy zaczyna się od dobrych opon (najlepiej premium jeżeli jeździmy agresywnie), upgrade hamulców (płyn o wyższej temperaturze wrzenia, przewody w oplot, klocki i tarcze z górnej półki) - a dopiero potem podnosi się moc. Miałem już parę "mocnych" samochodów i robi się zawsze od tej strony. Tak samo do podłubanego auta kupuje się tylko dobre opony, bo inaczej można się
  • Odpowiedz
@przodowyryl: to teraz wyobraź sobie że te "dobre" zimowe Nokiany, to dalej w kwestii opon mocne 4/10 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miałem je jeden jedyny raz, bo kupiłem je razem z autem w zimie. Dupowóz bez szaleństw, ośka 250 koni. Na mokrym w dodatnich temperaturach było więcej mielenia niż jazdy. Na wiosnę poszły na śmietnik i kupiłem wtedy Pilot Sporty 4 i w końcu była trakcja.
  • Odpowiedz
  • 0
@Atreyu
@przodowyryl ja teraz bd zakładał to bardzo podobnego auta uniroyal rainsport 5 też 17 225 45, też stały napęd 4x4, to samo zawieszenie przód i tył i wraz 1.8T też fimic tylko na luźniejszym kacie i jak minie kryzys to wpadnie k04-15...
  • Odpowiedz