Wpis z mikrobloga

Jak najlepiej piec #pizza w piekarniku? Napewno opcja w min z samym sosem a potem dokladamy resztę. Pytanie które grzałki (gora dol), termoobieg, i poziom na który dać pizze? Dzięki
  • 11
  • Odpowiedz
@bred_one: Termoobieg też daje parę stopni więc jak masz taką opcję to włączaj.
Kamień na górę tak żebyś mógł wsunąć placek i wyjąć placek, nagrać z pół godziny minimum i po problemie.
  • Odpowiedz
Żaden termoobieg, kamień 5-7cm od grzałki, grzejesz 30-40 minut grzałka gora dół
Przed włożeniem pizzy otwierasz piekarnik na minutę i odpalasz grill na max, czekasz aż grzałka zrobi się czerwona, wkładasz pizze na kamień (1-2minuty) i gotowa
Oczywiście jezeli chodzi o jakaś pizze na cienkim cieście
  • Odpowiedz
  • 0
@trisq jak nie mam górnej grzałki to gdzie najlepiej kamień? Wczoraj kupiłem z Castoramy 2cm, nagrzewa się do prawie 300 na drugim od dołu (pozycja)
  • Odpowiedz
@bachus: Pewnie musiałbyś jakos bardzo długo grzać piekarnik, uchylać drzwiczki itp żeby się nagrzał ponad te fabryczny 250-300 stopni
  • Odpowiedz
@trisq: czemu długo? Dzisiaj sprawdzałem, drugi od dołu ruszt, grzanie tylko od spodu, poszło spokojnie na 285-290 stopni. No ale 1h15 min grzania. Na przymniętym.
  • Odpowiedz