@wykopowy_brukselek: nie jest bardzo zbity, wczoraj wyszedł mi mocno zbity, ten jest bardziej miękki, dałam więcej wody i dodałam trochę żytniej razowej maki. Ale może można coś jeszcze polepszyć :D @plazma: Leżał w lodowce 13 godzin, później jeszcze ze 2 godziny poza lodówka
co zrobić by chlebek w środku był taki mniej zbity a bardziej taki hmm puszysty i sprężysty?
@Maly_skowyrny_zuk: pytanie numer jeden to z jakiego przepisu robiłaś i jakich mąk?
I teraz odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Generalnie większa hydracja i dłuższa fermentacja końcowa, dają bardziej puszyste i napowietrzone pieczywo. Do tego rodzaj użytych mąk - najlepiej wychodzi na białej, mocnej mące. A jak zaczniesz zwiększać hydrację to spotkasz się
Mam tylko jedna zagwozdke co zrobić by chlebek w środku był taki mniej zbity a bardziej taki hmm puszysty i sprężysty?
#chlebdomowy #bojowkapiekarska
@plazma: Leżał w lodowce 13 godzin, później jeszcze ze 2 godziny poza lodówka
@Maly_skowyrny_zuk: pytanie numer jeden to z jakiego przepisu robiłaś i jakich mąk?
I teraz odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Generalnie większa hydracja i dłuższa fermentacja końcowa, dają bardziej puszyste i napowietrzone pieczywo. Do tego rodzaj użytych mąk - najlepiej wychodzi na białej, mocnej mące. A jak zaczniesz zwiększać hydrację to spotkasz się