Jak to jest z tym kto moze pracować? Tylko key workers? Czy wszyscy ci których miejsca pracy nie są zamknke? Siedzę w domu od początku kwietnia ale każą mi wracać do pracy 27go i tetaz nie wiem czy mogę jechać autem czy nie, a kawalek mam. Key workerem na pewno nie jestem #uk
@DADIKUL: Siedzisz od poczatku kwietnia i sie nie zainteresowales tematem? xD Mozesz normalnie do pracy dojechac jezeli pracodawca wymaga od ciebie powrotu do pracy.
@filozof900 akurat sklepy rowerowe są na liście essential ;) i nie, nie wszystko pracuje przecież masz całą masę sklepów zamknięte, nie mówiąc o pubach czy restauracjach .
@DADIKUL: jak chcesz i mozesz pracowac to pracujesz. Nawet jak jestes na tych rzadowych 80% i nie robisz w swojej pracy, to w tym czasie mozesz robic gdzie indziej jak ci sie chce.
@james_white: tak, i nie ma problemu z pracą u innego pracodawcy. To 80% to nie jest po to żebyś siedział w domu, tylko pomoc rządu dla osoby zagrożonej zwolnieniem
@james_white: Pracodawca nie ma prawa zabronić ci pracować u kogoś innego, chyba że to godzi w jego interesy. Wtedy zależnie od umowy o prace. Ogólnie mozna pobierać 80% i pracować sobie u kogoś innego.
@Cryptonerd_io: w pewnym sensie może to godzić to w ich interesy, ponieważ ludzie na furlough muszą być nastawieni na telefon i powrót do pracy w ciągu dwóch dni.
@DADIKUL czym się zajmujesz? Pewnie pick and pack?
@DADIKUL czym się zajmujesz? Pewnie pick and pack?
Nie, pracuje w firmie budującej domy modułowe
@DADIKUL: poproś o jakiś list/potwierdzenie, że Twoja firma jest otwarta lub ew. zapisz numer do biura i po kłopocie.