Wpis z mikrobloga

@Wynoszony: p-------s kolejnosc. To słowo Slave pochodzi od Slav, nie w druga stronę.

Samo Słowiann pochodzi od 'słowa' - co było przeciwieństwiem 'Niemcy', pochodzącego od bycia niemym (gdyz nie mogli zrozumiec ich mowy).
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
@NonOmnisMoriar: No tak. Bo to blackpillowcy w XVII w. nazwali człowieka płci żeńskiej od słowa związanego z chlewem. Jacy to oni niedobrzy.

Ja tylko zauważam, że etymologia słowa kobieta jest zabawna. Nie ja ją stworzyłem
  • Odpowiedz
@Blackpill_RAW: Słowo kobieta jeszcze nawet w latach 20 XX wieku było powszechnie uznawane za obraźliwie. Język ewoluuje i słowa obraźliwe łagodzą swoje brzmienie. Stad też dzisiaj kobieta to kobieta, a nie jak dawniej - niewiasta. O etymologii dawno wszyscy zapomnieli. Dlatego dzisiaj „kurde” nie jest wielkim przekleństwem tak samo, jak „cholera”, które to oba uchodziły za bardzo brzydkie wyrazy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Blackpill_RAW:
To trochę przestarzała interpretacja no i Wikipedia, więc trudno stwierdzić czy to bezstronna definicja. Obecnie sądzi się, że kobieta to niewiasta niższego stanu - chłopka lub służąca.
  • Odpowiedz