@l__p: Wygląda świetnie. Ja do tej pory piekłem na drożdżach. Teraz robię zakwas zgodnie z Twoim wpisem. Trochę się zaczynam obawiać pieczenia na zakwasie, bo widzę po wpisach, że często na początku ludziom nie wychodzi.
@l__p: mam duże doświadczenie jeżeli chodzi o gotowanie, chleb piekę od niedawna. Ten na drożdżach (suchych) zawsze wychodził mi ideolo. Przeglądanie tagu, poza nieocenionymi poradami, pokazuje, że jednak chleb na zakwasie to nie taka prosta sprawa. Na razie hoduje zakwas, idzie spoko, rośnie. Masz jakiś najprostszy/najmniej wymagający przepis na chleb na zakwasie? Kupiłem też książkę Hamelmana jak kilka osób radziło, ale coś się merlin.pl ociąga, a pierwszy wypiek tuż tuż.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chlebekzlp
500g maki
365g wody
10g soli
1,6g drożdży instant (lub 3 razy