Wpis z mikrobloga

Ponownie ja z piekarnikiem https://www.wykop.pl/wpis/48773563/mirunie-agd-piekarnik-moze-elektronika-bo-pewnie-c/ #agd #elektronika #piekarnik

Rozebrałem ten szajs :) Nie widać na oko żadnej usterki, ale faktycznie coś z zasilaniem płytki z zegarkiem.
Wchodzi 230V AC, przechodzi przez coś rezystoropodobne, po drodze jest chyba kondensator między liniami a potem wchodzi na coś co wygląda jak mały mostek prostowniczy, bo na górze chipa ma +/- ale oznaczeń nie znajduję co to jest dokładnie (- 4 + / 86G ) takie ma napisy.
W każdym razie dalej jest duży kondensator 1000uF który wydaje się mieć dobrą pojemność. Zapiąłem na nim multimetr i cuda są na napięciu - w zależności od godziny :D Im więcej segmentów na wyświetlaczu tym niższe napięcie aż spadnie poniżej 3,9V i reset (pewnie brown-out w procku). Największe napięcie to jakieś 5,5V. Procek to PIC16F76.
Podpiąłem dodatkowy kondensator 4700uF i jest trochę lepiej - ciężej doprowadzić do resetu, ale jak się ustawi godzinę po 20, to napięcie i tak leci aż spadnie poniżej 3,9 i reset - dla godziny 20:08 trwa to jakieś 3 sekundy - wcześniej padało od razu :P.

Zastanawiam się jak by to oszukać jakoś :D
1) Mógłbym podpiąć zasilanie nie bezpośrednio z kabla tylko przez pokrętło piekarnika - jest jedna z pozycji która się nada (zaświeca lampkę uruchomionego piekarnika na każdej pozycji oprócz OFF :) ) Wtedy nie mam zegarka, a jedynie podczas używania piekarnika - i też tylko wtedy bierze jakikolwiek prąd - więc eko lol :)
2) Może zwiększyć rezystory do wyświetlacza? Będzie słabiej świecił ale to nie problem. Wyświetlacz jest multipleksowany tak btw.
3) Odciąć sekcję zasilania i dać swój zasilacz jakieś 5-5,5V? :D Jest tu jeden przekaźnik na 6V ale PIC wg datasheet chce max 5,5V więc pewnie jakoś daje radę ten przekaźnik wysterować.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Snurq: @Tymian: I zakładając że dobrze czytam że ma mieć 680nF, a ma 266, czyli stracił sporo pojemności więc miało by sens że psuje zasilanie - dam radę coś tu poprawić chałupniczo (mam całe pojemniki elementów THT/SMD ale nic takiego jak tu), czy nie ma takiej opcji i tylko czekać na dostawę nowego?
@dktr
To by było chyba to? https://www.tme.eu/pl/details/mkpx2-680nr27/kondensatory-polipropylenowe-x2-y2/kemet/r46kr368000m1m/
  • Odpowiedz
@atehxx: Wymienić, ten kondensator jest częścią zasilacza beztransformatorowego, przy utracie pojemności taki zasilacz traci wydajność prądową.
  • Odpowiedz
@dktr: Jasne, dzięki! Szkoda tylko że dzisiaj nie uda mi się zamknąć tematu... pewnie nic z elektrolitów/ceramicznych itp nie da rady tu oszukać?
  • Odpowiedz
@Tymian: @dktr: @Snurq: Naprawione :) TME jak zwykle błyskawiczna dostawa (niecałe 5zł kondensatorki - min 2 sztuki trzeba było wziąć, i dyszka za kuriera...) Polutowane i sprawdzone - piękne napięcie 5,5V niezależnie od godziny na zegarku czy pracy samego piekarnika.
W sumie już miałem odlutowany wyświetlacz i myślałem czy by jednak nie zwiększyć rezystorów od segmentów - wg sobotnich prób spokojnie można je zwiększyć 10x i
atehxx - @Tymian: @dktr: @Snurq: Naprawione :) TME jak zwykle błyskawiczna dostawa (n...

źródło: comment_15874666177MBq6oviLtoDNar9GiNpT7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@atehxx: I git, u mnie jak się przytrzyma + i - to jest menu i jedna z opcji to "brig" czyli jasność wyświetlacza, może też masz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz