Aktywne Wpisy

Rembrant +69
W zeszłym tygodniu posadzone do gruntu 5000szt Jalapeno i 2000szt innych ostrych odmian
Mój tag do obserwowania #jalapenofarm
(。◕‿‿◕。)
#chilihead #gotujzwykopem #chili #ostrezarcie #ogrodnictwo
Mój tag do obserwowania #jalapenofarm
(。◕‿‿◕。)
#chilihead #gotujzwykopem #chili #ostrezarcie #ogrodnictwo
źródło: temp_file2031113851680737406
Pobierz
yaszczur +1039

Rozebrałem ten szajs :) Nie widać na oko żadnej usterki, ale faktycznie coś z zasilaniem płytki z zegarkiem.
Wchodzi 230V AC, przechodzi przez coś rezystoropodobne, po drodze jest chyba kondensator między liniami a potem wchodzi na coś co wygląda jak mały mostek prostowniczy, bo na górze chipa ma +/- ale oznaczeń nie znajduję co to jest dokładnie (- 4 + / 86G ) takie ma napisy.
W każdym razie dalej jest duży kondensator 1000uF który wydaje się mieć dobrą pojemność. Zapiąłem na nim multimetr i cuda są na napięciu - w zależności od godziny :D Im więcej segmentów na wyświetlaczu tym niższe napięcie aż spadnie poniżej 3,9V i reset (pewnie brown-out w procku). Największe napięcie to jakieś 5,5V. Procek to PIC16F76.
Podpiąłem dodatkowy kondensator 4700uF i jest trochę lepiej - ciężej doprowadzić do resetu, ale jak się ustawi godzinę po 20, to napięcie i tak leci aż spadnie poniżej 3,9 i reset - dla godziny 20:08 trwa to jakieś 3 sekundy - wcześniej padało od razu :P.
Zastanawiam się jak by to oszukać jakoś :D
1) Mógłbym podpiąć zasilanie nie bezpośrednio z kabla tylko przez pokrętło piekarnika - jest jedna z pozycji która się nada (zaświeca lampkę uruchomionego piekarnika na każdej pozycji oprócz OFF :) ) Wtedy nie mam zegarka, a jedynie podczas używania piekarnika - i też tylko wtedy bierze jakikolwiek prąd - więc eko lol :)
2) Może zwiększyć rezystory do wyświetlacza? Będzie słabiej świecił ale to nie problem. Wyświetlacz jest multipleksowany tak btw.
3) Odciąć sekcję zasilania i dać swój zasilacz jakieś 5-5,5V? :D Jest tu jeden przekaźnik na 6V ale PIC wg datasheet chce max 5,5V więc pewnie jakoś daje radę ten przekaźnik wysterować.
źródło: comment_15872120510tpNiP1ma0tcbM17FvwGMR.jpg
Pobierzźródło: comment_15872120726pPQmaNbMNSH0I0a1EWPJC.jpg
Pobierz@dktr
To by było chyba to? https://www.tme.eu/pl/details/mkpx2-680nr27/kondensatory-polipropylenowe-x2-y2/kemet/r46kr368000m1m/
https://www.tme.eu/pl/details/mks4-680n_630/kondensatory-poliestrowe-tht/wima/mks4j036805i00kssd/
Daj znać jak zrobisz
W sumie już miałem odlutowany wyświetlacz i myślałem czy by jednak nie zwiększyć rezystorów od segmentów - wg sobotnich prób spokojnie można je zwiększyć 10x i
źródło: comment_15874666177MBq6oviLtoDNar9GiNpT7.jpg
Pobierz