Wpis z mikrobloga

@fenomen12: Sam czekam jednak z tego co się orientuję na stronie Nexery jest informacja, ze upload u nich wynosi 100mbs. Orange ma w najwyzszy upload 300 mega, wiec moze udostępniają oferty 300/50 i 600/100, tak widze w pobliskich powiatach gdzie juz postawili siec. Generalnie jesli chcesz jeden giga mozesz sprobowac dogadać się z RFC, oni na stronie Nexery też sa podani jak Orange, z ofertą w całym kraju. https://rfc.pl Pozniej w
  • Odpowiedz
mnie interesuje glownie orange bo mam tam wszystko, wieś jest podlaczona jakoś od pazdziernika ale moj dom jest na samym końcu i mimo, że bylem w planach uwzgledniony, a nie było mnie w polsce zeby tego przypilnowac ( ͡° ͜ʖ ͡°) to mnie omineli postawili u sasiada ostatnią skrzynke i elo. Tlumaczyli coś rodzicom, że dociągniemy sobie stamtąd i bedzie ok ale adres ciagle nie był zaznaczony na
  • Odpowiedz
@fenomen12: Hmm czyli wyglada na to, ze prace są w toku pomimo koronawirusa? Tak się lekko zastanwiam czy warto sie martwic, moja okolica jest w planach, niby ma cos sie dziac do konca roku ale caly projekt mial sie wtedy konczyc a tutaj Nexera ma ledwo 25 tysiecy adresow z ilu, 300-400 tysiecy? Slamazarnie to idzie chyba, ze przyspiesza tempo na wiosnę/lato.

Czyli chcesz pakiet machnac, coz nic wiecej tutaj nie
  • Odpowiedz
Podpinają cały czas nowe adresy bo na bieżąco śledziłem aktualizacje z ich strony chyba, że sytuacja się zmieniła w ciągu ostatnich 2-3 tygodni, w moim regionie sandomiersko-jedrzejowskim B maja jakies ~4000 adresów z 37000 planowanych ale raczej nie ma się tym co sugerować bo bywało tak, że wskakiwało w tydzień 300-400 adresów a czasem żaden. Napisz do nich przez formularz kontaktowy na stronie nexery czy mają harmonogram prac na twoją miejscowość lub
  • Odpowiedz
@fenomen12: Mam usługę światłowodu 300/50 od orange na infrastrukturze nexery. Speedtest pokazuje praktycznie przez cały czas ponad 300Mb download i ponad 50Mb upload. Nie narzekam wszystko działa jak należy :)
  • Odpowiedz
@fenomen12: Przyjechali technicy z IRIS, zrobili przyłącze do domu. Zamontowali skrzynkę oraz ONT dokładnie takie montują: NOKIA ISAM ONU G-010G-Q. Instalacja zajęła lekko ponad godzinę. Następnego dnia przyjechał technik orange z funboxem. Podłączył go do ONT, trochę papierkowej roboty oraz około 30min oczekiwania na autoryzację routera po stronie orange i internet już działał poprawnie. Oczywiście speedtest żeby wszystko sprawdzić. Technik przyjechał ubrany w maseczkę oraz rękawice ale panowie z IRIS już
  • Odpowiedz
@fenomen12: Wydaje mi się, że tak powinno wyglądać, ekipa z Iris dociagnie ci światłowód i zamontuje ONT, ekipa z Orange dostarczy Funboxa, zepnie go z ONT o aktywuje usługę, pytałem o to kiedyś na forum Orange. Podobnie wygląda gry ktoś bierze internet Orange na sieci INEA.
  • Odpowiedz
@fenomen12: Pisałem chyba jakoś ponad rok temu, dostałem maila do osoby z Iris i odpowiedź, że mają zajmować się projektowaniem do końca 2019, w 2020 powinna zacząć się budowa. Na razie tylko widziałem informację z listopada na stronie gmin o budowie jednak nadal jest cisza jesli chodzi o kontakt w sprawie pozwoleń. Widze, ze coś się dzieję jednak to inne gminy.
W kontekście T-Mobile o co chodzi, ze nie mają infrastruktury?
  • Odpowiedz
@Bomboniusz1986: Zerknij może na stronę Nexery czy operatorów, widać, ze wcale tego nie zweryfikowales. Zachowujesz sie jakby żaden operator nie stosował jakiegoś shapingu lub ograniczana, tak samo wyglada u Inea, oni oferuja 1gbs/1gbs a Orange na ich sieci zmniejsza upload do wartości z swoich umów. Wiec dlaczego Orange nie oferuje nigdzie najwyższego wariantu na sieci Nexery w takim wypadku?
Nawet tutaj masz informację, wczesniej upload podnosili stopniowo o 10mbs, teraz jest
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: w 2019 też ciągle mnie odsyłali żeby napisał na początku 2020, pod koniec stycznia dostałem informację że do 2 miesięcy i rzeczywiście tak było. Infrastrukture miałem na myśli oczywiście monterów, ale j/w totalnie nie interesowałem się tym.

a, bo jeszcze nie zbierali u Ciebie pozwoleń? w mojej miejscowości to było jakoś na wiosnę 2018.
  • Odpowiedz