Wpis z mikrobloga

Mirki, co kupić na pierwszy motocykl? Są tu jakieś moto-mirki?

Pod koniec zeszłego roku odebrałem prawko i chciałbym coś kupić na ten sezon. Zdałem wprawdzie za 1 razem, ale nie jeździłem wcześniej, więc nie mam zapewne dużych umiejętności. Chciałbym nakeda i tak myślę, okolice 600 ccm. Do jazdy w 90% po mieście. Jeździłem na MT07 i XJ. Jeśli chodzi o preferencje, to na MT07 mi się dużo lepiej jeździło.

Chciałbym poza tym coś, gdzie nauczę się coś mechanicznie robić samemu, tj. prostego w naprawie.

O czym myślałem? Honda Hornet, Yamaha Fazer, Kawasaki Z 750... Budżet? No jak się domyślacie, 10-15k. Doradźcie, proszę.

PS. Instruktor mówił, żebym na pierwsze moto szukał coś z ABSem.

#motocykle #motocyklisci
asfalt6 - Mirki, co kupić na pierwszy motocykl? Są tu jakieś moto-mirki?

Pod konie...

źródło: comment_15871255908fyCkpbqSRuconEHItSgKQ.jpg

Pobierz

Co wybrałbyś na pierwszy motocykl

• Yamaha Fazer 24.7% (23)
  • Honda Hornet 19.4% (18)
  • Kawasaki Z750 16.1% (15)
  • Suzuki SV 650 32.3% (30)
  • Inny (jaki?) 7.5% (7)

Oddanych głosów: 93

• 30
  • Odpowiedz
mam SV 650 z 2016 i tez polecam ale wymaga delikatnego operowania manetka

@KaarasKar: Delikatnego operowania manetką mówisz....
Może jeszcze powiesz że zawieszenie z przodu jest dobre?
Albo hamulce całkiem dobre?
A jak nie będziesz delikatnie operował manetką to co się stanie?
Wystrzeli w kosmos i będziesz robił jako satelita?
  • Odpowiedz
@asfalt6: Wybieraj pomiędzy Hornetem a Fazerem.
Sv ma zbyt miękki przód potrafi dobić na dziurze na asfalcie i przy większej prędkości bujać się w zakręcie. Oraz ma zbyt słabe hamulce przednie zauważalne przy większych prędkościach.
  • Odpowiedz
twoje największe hobby w życiu to chyba hejtowanie Suzuki SV 650 na wykopie xD

Gdzie widzę cokolwiek o tym motocyklu zaczynasz na nią najeżdżać xD

@smway: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie hejtowanie tylko obiektywizm. Tak to się nazywa.
Staram się być obiektywny i piszę to co mi nie pasuje w tym motocyklu.
A jednocześnie chcę zwrócić uwagę przyszłego kupującego na mankamenty gdyż w tym toku ochów i
  • Odpowiedz
@mpetrumnigrum: @RupturaPerinei: @romanowy: @kipowrot: Koledzy, przepraszam, że was jeszcze zawołam, ale tak przeglądam ogłoszenia i jeszcze wpada mi w oko (i tu akurat jest argument "bo mi się podoba") takie dwa Kawasaki ER:

2016 r. za 15 k
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-er-kawasaki-er6-f-pierwsza-rej-2018-ID6D1Jg4.html

oraz:
2017 r. za 18 k, ale bardzo niski przebieg:
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-er-zakupiony-w-salonie-w-polsce-bezwypadkowy-stan-idealny-ID6CZhuB.html

Czy coś może o tym modelu mi powiecie? Pytam, bo jesteście już dłużej motocyklistami, może na niejednej maszynie
  • Odpowiedz
@mpetrumnigrum: zwróć uwagę że OP szuka pierwszego Moto, nie będzie składał się w szybkich winklach ani torował żeby dobry czas wykręcić.
Z miesiąc temu kupiłem SV właśnie na pierwsze moto i jak dla mnie jest w porządku - do bólu poprawne, a wady które wymieniłeś pewnie dotkną tylko zaawansowanych ścigantów, poza tym nie ma modelu bez wad. Moim zdaniem wymagasz za dużo od miejskiego pierdzika przeznaczonego raczej dla początkujących
  • Odpowiedz
@asfalt6: Kolego nic nie wiem na temat nowych Kawasaki ER6. Ja osobiście nie mam zaufania do Kawasaki gdyż sporo mieli wad fabrycznych w różnych modelach (jednakże były też modele w 100% bezawaryjne) oraz wydaje mi się że częściej żrą olej iż inne Japończyki.
Po prostu nie mam zaufania do Kawasaki.
A więc nie moge tobie pomóc w tej sprawie.
  • Odpowiedz
wróć uwagę że OP szuka pierwszego Moto, nie będzie składał się w szybkich winklach ani torował żeby dobry czas wykręcić.

Z miesiąc temu kupiłem SV właśnie na pierwsze moto i jak dla mnie jest w porządku - do bólu poprawne, a wady które wymieniłeś pewnie dotkną tylko zaawansowanych ścigantów, poza tym nie ma modelu bez wad. Moim zdaniem wymagasz za dużo od miejskiego pierdzika przeznaczonego raczej dla początkujących

@smway: Nie wymagam
  • Odpowiedz
@asfalt6: Honda CBF 500 ABS.
Pancerny motocykl w dobrych pieniądzach, wersje z abs są dosyć tanie. Idealny motocykl do wszystkiego prócz ścigania się chociaż też sobie daje radę. Za 7k kupisz z ABS i będziesz zadowolony. Możesz też rozglądnąć się za ER6 z ABS, SV650s też miały abs, ale na miasto ten motocykl nie jest wygodny. Dobra jest też Yamaha xj6. Mt07 nie dostaniesz w tej kasie.
  • Odpowiedz