Wpis z mikrobloga

To zależy. Niektóre monety (jak choćby słynne boratynki) mają niewielką wartość. Inne są warte tysiące złotych.

Stara zasada relacji popytu i podaży ma zastosowanie i tutaj. Rynek nabywców jest ograniczony, nie każdy kupuje i zbiera stare monety. Jeżeli jakaś moneta zachowała się w dużych ilościach, to można ją nabyć tanio.
  • Odpowiedz
@Tuzim: Zależy od monety. Możesz kupić rzymki z pne. w cenie od 10zł w górę, co prawda w tej cenie będą w kiepskim stanie ale jeszcze da się je rozszyfrować. A za jakieś 30-50zł to już przyzwoite stany da się kupić. I to będzie nawet srebro.
Półtoraki które pokazałeś to nie są wartościowe monety, ja bym po 5zł tego nie skupował nawet. A stan jaki dostaniesz to pewnie loteria.
Tu
  • Odpowiedz
@The_Orz: Znajdą się też boratynki warte kilka stów, trzeba jednak znać się na mennicach i odmianach. Z półtorakami jest podobnie, są cenniejsze i te bardziej popularne, jak widać jest to raczej tania moneta.

@Tuzim: Jeśli chcesz inwestować w monety kolekcjonerskie to polecał bym bardziej pójść w jakieś trojaki lub orty... które systematycznie nabierają na wartości.
  • Odpowiedz
@Tuzim: Co jakiś czas wraca do mnie myśl o kolekcjonowaniu monet ( ͜͡ʖ ͡€), ale gdzieś umierało w zarodku. Skoro temat do mnie powrócił to może polecacie sklepy, strony z poradnikami lub forum godne uwagi. @Vadzior już jedną zaproponował.
  • Odpowiedz
@Tuzim: Domyślam się, że nie planujesz w to inwestować nie wiadomo jakich pieniędzy, więc można ograniczyć się do allegro. olx, grup na fb. Przy tanich monetach masz małą szansę na kopie.
Jak lecisz z grubej rury to Niemczyk, Marciniak, wcn, onebid, catawiki i tak dalej.
A do dyskusji to grupy na fb, forum.tpzn.pl. Na yt znajdziesz trochę filmików dot. przechowywania, itp. Nawet Marciniak coś takiego nagrywa.
Wszystko zależy co chcesz
  • Odpowiedz