Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem, mianowicie - mam neta jakiegoś z netii 10 mb/s (tak, wiem że w tych czasach to śmiech na sali, ale mieszkam aktualnie na zadupiu), net idzie po kablu i chodzi o to że :
-zesrał mi się jakiś stary router ASMAX który miałem kiedyś z netii, więc kupiłem router ASUS dsl-n16
-gdy miałem router ASMAX, niezależnie kto był podpięty pod wifi, mogłem pykać w jakieś fify, counter-strike, tibie itd.
-teraz gdy mam asusa, jak mam podpiętego chociażby laptopa pod wifi, który jest nieużywany, laguje mi wszystko, nie da się w nic pograć wieczorem.
-dziewczyna samym instagramem zamula tak internet, że na YouTube zacinają się filmiki na 480p.
co próbowałem ?
-aktualizacja routera
-rozdzielenie w konsoli routera prędkości (tak, przy 10 mb to nie ma z czego dzielić)
macie jakieś propozycje ? alternatywy?
za poradę która mi pomoże, mogę puścić z 20 zł na jakiegoś 4-paka, albo na jakiś cel charytatywny,
z góry dzięki!

#elektronika
#komputery
#pcmasterrace
#router
#internet
#pytanie
#pytaniedoeksperta
  • 19
@Macieeeg: Skoro zadupie to zakładam że nie masz obcych sieci w zasięgu. Nie używasz w domu jakiś transmiterów AV? Elektronicznych niań? 10Mbit to bardzo mało i komfortowe granie będzie niemożliwe bez poprawnego ustawienia QoS czy innych kolejek.
@Macieeeg: internet masz DSL czy ADSL/VDSL? Co mówi test prędkości speedtest.net gdy robisz go "po kablu", a potem po Wi-Fi? Czy na tym "zadupiu" masz duże zagęszczenie sieci bezprzewodowych w otoczeniu? Jeśli tak to spróbuj przełączyć Wi-Fi na inny kanał, np. 6 i ponów test prędkości.
@dktr: ja wiem, tylko komfort był do momentu aż posiadałem ten oryginalny router z netii, jak kupiłem asusa, to jest dramat. Nie mam i nie posiadam żadnych transmiterów AV, ani elektronicznych niań. :/
@strusmig: chyba ADSL. Po kablu 10/1 WiFi 8/0,8 mniej więcej, probówałem zmiany kanału, tu nie chodzi że net mi zamula, to chodzi o to że jak ktokolwiek zaczyna go używać, to nagle nie da się w nic
@Macieeeg: Istnieje spora szansa że na tym zadupiu masz daleko do DSLam'a a stary modem w routerze miał lepszą czułość i teraz masz gorsze parametry, błędy crc itd. Zrób testy na kablu i wifi, i nikt inny ma w tym czasie nie używać netu.
@dktr: na speedtescie ? puszcze rano, bo teraz moja oglada jakis film, nie bede jej przerywal, jutro wysle wyniki.
niemniej jednak, spróbuje chyba kupic tego asmaxa, a asusa zostawię na lepsze czasy, albo coś, bo #!$%@? dostane w czasach tej kwarantanny :P
@Macieeeg: Wszystkie nowe modemy adsl są o kant dupy. Co się stało ze starym może padł tylko zasilacz albo mu spuchł kondensator wewnątrz - łatwo i tanio można to naprawić. Istnieje też inna kwestia, na nowym sprzęcie masz już lepsze radio i szybciej wysycasz całe dostępne 10Mbit i w grze masz lagi bo ping leci. Poszukaj w opcjach routera QoS
@dktr: stary router to powiem Ci że był już kulawy z 5 lat, ale zawsze udało się go jakoś reanimować, w pewnym momencie poprostu padł internet, zresetowałem go, i juz nie zalapal nigdy. z 4h się bawiłem, w koncu pojechalem do media expert i kupilem jakis ;p
w sensie taki klasyczny, stary modemik jak do neostrady :D ? czy jaki ?:D

@Macieeeg: kurde, człowieku. Którą z tych opcji masz u siebie?
a) masz gniazdko telefoniczne, z którego wychodzisz na splitter ADSL i przewód wychodzący ze splittera (gniazdka MODEM) wpinasz do białego/szarego portu w nowym routerze
b) do domu wchodzi kabel koncentryczny, który jest podłączony do modemu, a z modemu wychodzisz przewodem RJ-45 do żółtego gniazdka WAN w nowym
@Macieeeg: Dokładnie tak się objawia tracący powoli pojemność kondensator w przetwornicy/zasilaczu. Router to nie jakiś skomplikowany mechanizm z częściami ruchomymi, tam się nie ma co zepsuć samo z siebie poza kondensatorami i czasami pamięciami flash.
@strusmig: gniazdko telefoniczne, czyli odp A, ja się nie znam na elektronice mówiąc szczerze.
@dktr: cokolwiek to znaczy, wierzę że masz rację ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja nie ogarniam elektroniki :P
czyli co Panowie, kupować stary nowy router, jedyny ratunek ?