@dom3ll: w jakich proporcjach go dokarmiasz? Pszenny zakwas jest lejący i to normalne, jak zrobisz żytni z mąki razowej to będzie sztywny. To nie ma znaczenia chleb i tak wyrośnie.
@dom3ll: mas trzy składniki, zakwas, woda i mąka. Ile zakwasu, ile wody i ile mąki dajesz? Póki co piszesz tylko o wodzie i mące, ale jest różnica jak dodasz po 50g wody i mąki to 10g zakwas, a jak dodasz po 50g do kilograma zakwasu.
@dom3ll: bardzo źle. Zagłodzisz go i nici będą z pięknych bochenków. Dokarmiaj go w stosunku 1:1:1 (zakwas, woda, mąka) silny zakwas 1:2:2 lub 1:5:5. Nigdy nie zostawiaj dużej ilości zakwasu dodając mało reszty składników. Odlej 50g zakwasu, dodaj tyle samo mąki i wody, a reszta do kosza i tak co 12h.
#bojowkapiekarska
Jak już wołasz ludzi do sprawdzenia zakwasu to spytam o mój. Piąty dzień, mąka lidlowa żytnia 2000. Wszystko ok?