Aktywne Wpisy

NoMercYYY +333
HISTORYCZNA LISTA OBECNOŚCI - pierwszy trailer GTA VI po ponad dekadzie oczekiwania na nową część staje się faktem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gta #gta6 #gry #pcmasterrace
#gta #gta6 #gry #pcmasterrace

supra107 +17
Demografia dzisiejszego Miami to 70% latynosi, 14% biali i 12% czarni. Zarówno biali jak i czarni to tak naprawdę mniejszość, a większością są imigranci z takich krajów jak Kuba. Z resztą nawet komentarze pod zwiastunem są w większości po hiszpańsku.
Tymczasem na zwiastunie GTA VI widzimy to.
Nie wiem jak wy, ale jak dla mnie nie ma tu żadnego odzwierciedlenia Miami z obecnych lat, chyba że przez okres trzech lat demografia Miami
Tymczasem na zwiastunie GTA VI widzimy to.
Nie wiem jak wy, ale jak dla mnie nie ma tu żadnego odzwierciedlenia Miami z obecnych lat, chyba że przez okres trzech lat demografia Miami

Chce napisać skrypt w Bashu, który ma takie jakby menu wyboru w stylu
1. Nazwa pliku:
2. Data modyfikacji:
itd
i jak wybiorę opcję 1. to chce wpisać tę nazwę i po tym, chce wyświetlić jeszcze raz menu w uzupełnioną o to informacje
1. Nazwa pliku: test1.sh
2. Data modyfikacji:
To menu ogarnąłem sobie za pomocą option tylko, że jak wczytuje zmienne z pętli to tak jakby nie zapisują się i nie są dostępne poza pętlą chyba, bo jako jako opcje do tego manu mam to zapisane tak:
options("1. Nazwa pliku: $zmienna1" ...)
no i jak wybieram 1 to robię read $zmienna1 tylko, że wyświetla to potem dalej jakby było puste, jak to obejść?
Chodzi o to, że chce mieć taki skrypt który odpala takie menu:
1. Nazwa pliku:
2. Data modyfikacji:
Jak nacisne na klawiaturze 1 i enter to wybieram opcję drugą to wtedy dostaje komunikat
Podaj nazwę pliku:
Teraz to menu powinno mi się wyświetlić wzbogacone o tą nazwę pliku
np;
1. Nazwa pliku: test1.sh
2. Data modyfikacji:
Jak szczytuje sobie nazwę do zmiennych to po wyjściu z while'a tak jakby się
#!/bin/bashnazwa=""
while :
do
echo "opcja1 $nazwa"
echo "opcja2"
read -p "opcja : " nazwa