Wpis z mikrobloga

Jaki olej polecacie? n46b20 - e90 320i. Cały rok przejeździłem na 5w30 valvoline synpower, ubytku oleju zero i w sumie wszystko okej. Dużo czytałem, że lepiej używać 5w40 w tych silnikach. Jak sądzicie? Valvoline spoko czy wybrać coś innego? Myślałem o olejach z "wyższej" półki, jakiś Miller ale czy jest sens do zwykłej jazdy? Co sądzicie o PMO?

#motoryzacja #bmw #mechanikasamochodowa
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miret210: W tym aucie nie ma to wiekszego znaczenia. Każdy bedzie pisał w stylu ja leje motula, elfa, millersa czy inny wysryw, który niczego nie wniesie do tematu. 90% nie odróżnia lepkości od gęstości, a norm acea nawet nie sprawdza, bo pojedzie to auto na wszystkim.
  • Odpowiedz
@miret210 nie powinno się w ogóle lać 5W30, bo to woda i wytrzymuje koło 100st. Potem nie smaruje. Jeżdżąc szybko na 5w30 niszczysz silnik. Lej 5W40, polecam Valvoline.
  • Odpowiedz
@grzesiu_id: Bo robi syf w silniku. Rozkręcałem parę silników i to jest moim zdaniem najgorszy olej z dobrym marketingiem.
Popatrz sobie jeszcze na kanał na YT Autoholicy. Mówili chyba na którymś live że sprężarki się rozpadają na castrolu dużo szybciej, dosłownie na hamowni, a taka sama sprężarka na innym oleju jeździ długie lata.
  • Odpowiedz