Wpis z mikrobloga

Dawno nic nie wrzucałem ( ͡~ ͜ʖ ͡°) No to wrzucam wczorajszy Księżyc.

Na szczęście różowy kolor z "SUPER POTĘŻNEJ PEŁNI" już zszedł i udało się go złapać w naturalnych barwach #pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nedvedinspace -> mój tag, zapraszam

#mojezdjecie #astrofoto #astrofotografia #fotografia #kosmos #astronomia
Pobierz Nedved - Dawno nic nie wrzucałem ( ͡~ ͜ʖ ͡°) No to wrzucam wczorajszy Księżyc.

Na ...
źródło: comment_1586427668recEZ0pCM0fO3h8dNIMMiq.jpg
  • 15
@Nedved ile klatek zrobiłeś żeby pyły były już widoczne w różnych kolorach? Mi przy 80 jeszcze nic nie wychodzi. Chyba że coś źle robię przy stackowaniu w autostakkerze lub stosujesz filtry.
@kruzd: Żadnych filtrów. 200 zdjęć canonem, z czego wybrałem na podstawie wykresu AS! 150. Potem balans kolorów w RegiStax6 bo zauważyłem, że robi to bardzo fajnie. Dalej to już tylko saturacja w PS + zabawa kontrastem, ostrzeniem.
Podrzuć swój stack tych 80 zdjęć to mogę zerknąć :)
@kruzd: Kurczę faktycznie jakoś bez koloru. Opisz na pw twój workflow od zera do powstania stacku. Może po drodze coś zawiodło. Dorzuć parametry ekspozycji :)
@kruzd:

kopiujesz warstwę RGB;

na warstwę 1:

- tryb Lab
- nasycenie do 0

na warstwę 2:

- tryb mieszania kolor
- rozmycie gaussowskie odrobinkę

Problem aberracji rozwiązany, ciągnij nasycenie na warstwie 2 do kiedy ci się podoba :). Zmień lekko balans kolorów, bo masz pojechany na ciepłe kolory i tintę przesuń na zieleń odrobinkę. Na warstwie 1 ciągnij detale a na drugiej kolory.