Hej! Sluchajcie to jak to w koncu jest z tymi mandatami... nie przyjmowac bo przeciez nie wprowadzono stanu wyjatkowego czy nic z tego bo to kara administracyjna ? Jak to wyglada w praktyce? #koronawirus #policja
Jak cię zatrzyma policja, moga ci dać mandat chyba do 500zl, ktory możesz normalnie odmówić. Mogą też dać twoje dane do sanepidu który może nałożyć Ci karę do 30tys i nie możesz jej odmówić. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi
@bansik: nic nie wiadomo, eksperci z internetu twierdzą żeby nie przyjmować. Z tego co słyszałem to policja robi taki myk, że albo przyjmujesz i masz 500 zł, albo idzie do sanepidu i mogą ci nałożyć co najmniej 5000 zł. Musisz te 5k zapłacić, potem możesz walczyć o to żeby ci zwrócili w sądzie pokazując że jest niekonstytucyjne na podstawie artykułu na wykopie.
@wibor: nie wiem tytuł dr. prawa chyba jednak wystarczy, podobnie piszą w artykułach. Ale wierzmy krawężnikowi i rzecznikowi Carce. Kij że komenda główna policji zmienia zdanie z dnia na dzień bo komendy wojewódzkie mówią co innego.
@CukrowyWykop: myślę że dr. prawa też pisali tę ustawę. W każdym razie ja nawet nie piję to tego czy mają rację czy nie. Uważam że zachęcanie ludzi do odrzucania mandatów jest złym pomysłem, bo większość tych osób zapłaci 10 razy większą karę i nie będą mieli odwagi ani wiedzy aby udowadniać niekonstytucyjność tego przed sądem. Ja bym być może odmówił przyjęcia, ale nie polecałbym tego nikomu kto jedyne co o
@wibor: to słabo ją napisali, Polska legislatura jest jedną z najsłabszych w europie. Nikt nigdy od policji nie dowiedział się jak na podstawie obecnych przepisów łapią rowerzystów czy biegaczy. nikt.
@bansik: Czyli że co samochodem się już teraz nie mogę przejechać chociażby do marketu budowlanego ? :) a jak zechce mi się jechać do miasta oddalonego o 30 kilometrów dalej na zakupy żywnościowe to co wtedy ?
@wibor: sam guru policji Mariusz Ciarka: Chciałbym zwrócić uwagę na tytuły w niektórych mediach, które wprowadzają w błąd czytelników. Nie znam ani jednej sytuacji, żeby ktoś dostał mandat za bieganie, za spacer czy za umycie samochodu, czy wymianę opon. To są zbyt duże skróty myślowe tworzone przez autorów, które wprowadzają niepotrzebny chaos i zamieszanie. Policjant nie każe za to, że ktoś biega, wyszedł na spacer czy myje samochód. Nie ma
@bansik Zacznijmy od tego że większość ludzi zostaje pouczona, mandaty sypią się za chlanie w parkach i jakieś grupowanie się. Wypok cały zasrany jest fake newsami i manipulacją ale co w tym dziwnego skoro szkoły są pozamykane. Ludzie normalnie chodzą, pracują , są upominani gdy robią coś źle a na wypoku panuje stan wojenny i milicja.
@CukrowyWykop: no tak, bo pewnie większość tego to tak na prawdę np bieganie w parku, na co już jest paragraf, ale ktoś robiący aferę zapomniał o tym wspomnieć
@Kezcliw: Na stronie gov.pl pisze że mozna sie tylko przemieszczać po zakupy żywnościowe i z pracy i do pracy, uj wie juz czego słuchać bo dalej pisze że przedsiębiorcy mogą w takim sklepie sobie kupić materiały niezbedne do funkcjonowania firmy
@Brainondrugs: jeżeli te zakupy są niezbędnymi dla Ciebie to jedź, myślę że żaden policjant nic ci nie zrobi jeżeli nie będzie robić go w wała a jeżeli by się trafił głupek to nie przyjmiesz mandatu. To co jest na wypoku to jest zwykły chaos informacyjny. Dopiero co było ostatnio o łapankach pod jakimś sklepem budowlanym, w rzeczywistości policja tam była bo ustalili że przedsiębiorcy chcą tam przeprowadzić protest a mandaty
@wibor: kumpla zatrzymali na wyjeździe z pola, jechał rowerem. Pogadał z gliniarzami, pouczyli go ale mówili żeby uważał bo nie każdy jest wyrozumiały i mozę być następnym razem mandat. Jego koleżanka wraca z zakupów, a glina no cóż małe zakupy powód nie wystarczający 250 zł. Jak bym nie znał takich historii to bym mówił że to ściema.
@Kezcliw: Bo zamierzam pojechać do miasta obok oddalonego o jakieś 35 km i gdyby mnie zatrzymali i powiedziałbym że jade do budowlanego czy chociaż do innego sklepu to ciekawe czy by się przywalili do mnie
@Brainondrugs: myślę że nie, nie wiem chodzisz do pracy, czy na zakupy? Widzisz na ulicach tabuny policjantów którzy pastwią nad obywatelami i karają ich za to że oddychają? Myślę że wypok szczególnie w momencie zamknięcia szkół to nie jest dobre miejsce na ocene sytuacji.
@Kezcliw: No troche tutaj można naczytac się niezwykłych wiadomości xD wątpie że policja będzie gdzieś stała i zatrzymywała samochody pytając się gdzie pan jedzie na zakupy czy moze do burdelu
@wibor: a ci eksperci od prawa w tv i radiu też się nie znają?
@wibor: to słabo ją napisali, Polska legislatura jest jedną z najsłabszych w europie. Nikt nigdy od policji nie dowiedział się jak na podstawie obecnych przepisów łapią rowerzystów czy biegaczy. nikt.
Mariusz Ciarka: Chciałbym zwrócić uwagę na tytuły w niektórych mediach, które wprowadzają w błąd czytelników. Nie znam ani jednej sytuacji, żeby ktoś dostał mandat za bieganie, za spacer czy za umycie samochodu, czy wymianę opon. To są zbyt duże skróty myślowe tworzone przez autorów, które wprowadzają niepotrzebny chaos i zamieszanie. Policjant nie każe za to, że ktoś biega, wyszedł na spacer czy myje samochód. Nie ma