Wpis z mikrobloga

hej komputerowe Mirki, mam problem dotyczący mojego procesora w laptopie i5 7300hq. Procesor taktuje na 2,5ghz, a w turbo booscie 3,1ghz. Podczas grania w gry, na początku mam 3,1ghz jednak po kilku/kilkunastu minutach gry taktowanie zaczyna spadać do nawet 2ghz.. i temperatury nie przekraczają 70-75 stopni, a co za tym idzie oczywiście fpsy też spadają. gdy oglądałem testy na YouTube z gier ludzi i takim samym procesorze i karcie graficznej (gtx 1050) to mieli cały czas te 2,8-3,1ghz i temperatury wyższe bo 80-90 stopni. Natomiast mój laptop jak poczuje obciążenie z gier to nie pozwala przekroczyć 70-75 stopni i mocno obniża taktowanie, jak już wyżej wspomniałem, próbowałem różnych rzeczy, by temu zaradzić, wyłączałem Intel SpeedStep w biosie, ustawiałem speed shift na 0 w ThrottleStop, ale nadal po kilku minutach grania jest to samo. Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje i dlaczego u innych taki sam procesor pozwala pracować na wyższych temperaturach i na wyższym taktowaniu? z góry dzięki za wszelką pomoc dodam że nie wymieniałem w swoim laptopie pasty termoprzewodzącej, laptopa posiadam równe 3 lata, ale chyba to nie w tym rzecz, bo nawet nie pozwala się przegrzać.

#informatyka #elektronika #laptopy #procesory #cpu #intel #komputery #komputer #laptopy #mirkoelektronika
  • 56
@gooway: imo powinno być ~45W podczas grania. Chyba, że karta nie wyraba a proc się nudzi. A jak teraz jest z taktowaniem?

@NyanNyan: no coś go musiało ograniczać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam nadzieję, że umiecie w angielski bo nie chce mi się tłumaczyć XD : warto spróbować

co prawda inny procesor, ale nie zdziwi mnie jak to jest ten sam problem ze... sterownikiem ( ͡
@PanWysublimowany mam tylko problem ze zrozumieniem tego fragmentu

"Then click "Action" and then "Scan for hardware changes and they should end up in their own section now named "Intel dynamic platform and thermal framework" (instead of just system device). Some people might then need to disable a device that newly appears under a new heading called "other devices" but I personally did not have to."

po tym jak kliknąłem "scan for hardware
@gooway: po kliknięciu odinstaluj powinien być do zaznaczenia kwadracik żeby usunął sterownik.Jak zaznaczyłeś i dalej jest to samo no to nie wiem ¯\(ツ)_/¯ W każdym razie pojawiają się w internecie wpisy z podobnym problemem co Twój dotyczącym tego samego laptopa - ja to pewnie bym testował znalezione rozwiązania po kolei ¯\(ツ)_/¯

chyba, że @NyanNyan jeszcze coś podpowie