Wpis z mikrobloga

@mutozostaw:
żeberko wędzone (ewentualnie "kostka rosołowa" ale to już nie to samo)
groch po zagotowaniu odstawiony na 3h
kiełbasa 2 laski, boczek, cebulka (podsmażyć delikatnie na patelni bez dodawania tłuszczu bo z boczku ładnie wycieknie)
marchewka, pietruszka, ziemniaki, czosnek wszystko w kosteczkę ewentualnie półksiężyce
trach do gara i dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
polecam gotować tak długo aż groch będzie aksamitny taki coś jak po zblendowaniu

pyszności
@Pociongowy: nie dodaje sody, wrzucam groch do wody zagotowuje i odstawiam na 3-4 godziny później, znowu gotuje dorzucam ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jak groch będzie już taki w miarę miękki to wrzucam ziemniaki pokrojone w kostke, marchewkę, pietruszkę w międzyczasie podsmażam na patelni boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek tak tylko do zeszklenia i wrzucam wszystko do gara i gotuje tak długo aż ziemniaki będą miękkie a groch rozpadający się