Wpis z mikrobloga

@BillHickok: @Lanza:

Same w sobie raczej z małe żeby zaszkodzić, ale zawsze do tego dochodzą witaminy z jedzenia.

Np witamina A w dużych dawkach to ryzyko uszkodzenia wątroby, mega dawki kwasu foliowego sprzyjają nowotworom jelita grubego, witamina C powoduje kamienie nerkowe. Pomijam straszliwe ilości witamin z B w tym preparacie, bo ich
  • Odpowiedz
@DamianParol: Nadmiary witamin są wydalane z moczem a ryzyko o którym piszesz jest nikłe. Poza tym witaminy w tej formie wchłaniają się w około 20% tego co jest podane na opakowaniu (taki marketingowy bullshit)
  • Odpowiedz
@Lanza: Nie wszystkie są wydalane, bo tylko te rozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalna w tłuszczu witamina A kumuluj się w organizmie. Poza tym witamina C wydalana jest przez nerki ale zwiększa ryzyko kamieni nerkowych. Ryzyko jest małe, ale realne.

Wchłanialność jest różna od 100% dla kwasu foliowego do tych 20% i mniej dla witamin z grupy B.
  • Odpowiedz
@DamianParol: Biore te witaminy od przeszło 2lat i żyje i wszystkie badania w normie. Wątpie że chociaż 5% ćwiczących odżywia się na tyle zdrowo, że bez suplementów dostarcza w pełni zapotrzebowanie na witaminy bądź jest bliska przekroczenia tego limitu.

To takie straszenie na wyrost moim zdaniem.
  • Odpowiedz
@Lanza: To nie są rzeczy, które dzieją się z dnia na dzień, ani nie są szybko widoczne. Możesz mieć piasek w nerkach i gdybyś się prześwietlił to być wiedział o tym, ale pierwsze dolegliwości będziesz miał dopiero za kilka lat. Nerki to specyficzny organ, który daje o sobie znać dopiero jak lewo działa (ok 90% uszkodzenia).

Analizuje diety od kilku lat i jeszcze nie spotkałem diety powyżej 3000 kcal w
  • Odpowiedz
@DamianParol: Nie każdy lubi warzywa. Ja staram się je jeść ale bywa tak, że nie jem przez 2-3dni żadnego albo jakieś 1-2, poza tym jestem na ujemnym bilansie. Mi też odradzisz witaminy?
  • Odpowiedz
@Lanza: Nie da się na podstawie kilku zdań doradzić lub odradzić cokolwiek, musiałbym przeanalizować Twoją dietę. Jak chcesz mogę to zrobić.

Tak czy inaczej, nawet jeśli nie lubisz warzyw (warzywa to nie tylko witaminy ale szereg innych fitozwiązków) i czegoś brakuje w Twojej diecie to lepiej wybrać preparat celujący w niedobór, niż na ślepo we wszystko mega dawką.
  • Odpowiedz
@DamianParol: Jedyne co potrzebuje wiedzieć to jakie badania sobie zrobić po redukcji (na pewno chce wiedzieć co z tarczyca bo w rodzinie pojawiały się guzy) no i reszta jakichś podstawowych badań, tak żeby nie wywalić za dużo kasy (chyba, że pójde do ogólnego i mi da skierowanie na takie podstawowe badania)
  • Odpowiedz