Wpis z mikrobloga

Mirki chce połączyć szeregowo gniazdo na bezpiecznik 10A samochodowy na jednym przewodzie zasilającym siwatla LED DRL ze skrzynki bezpieczników. Gniazdo ma przeowdy wykonane z miedzi, a przewód od DRL z aluminium. Czy połączenie na zakręcanie i danie taśmy izolacyjnej wystarczy, czy może lepiej je połączyć ze sobą cyną?
#mechanikasamochodowa #elektryka #elektrykasamochodowa #majsterkowanie #led #
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Polanin a połączenie cyna będzie ok? Specjalnie kupiłem do tego mała lutownice (i tak się przyda jeszcze) i cynę z kalafonią. Nie wiediLem że od DRL będzie aluminium, i teraz nie wiem czy połączenie przewodu miedzianego z aluminiowym lepiej wykonać cyna czy za pomocą tych kurczliwych rurek
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Berkel_88: na połączeniu miedzi z aluminium będzie korozja elektrochemiczna. Żeby tego uniknąć są do tego specjalne złączki. Zlitować się da ale lutowanie alu jest trudne, a o tak będzie później do poprawy bo korozja.
  • Odpowiedz
@Berkel_88: skoro producent tak przycioł że da aluminium to te Januszowi ledy trzeba od razu zutylizować bez montowania. No chyba że dał miedź pobielana która bardzo łatwo się lutuje a wygląda jak al. Daj zdjęcie tego wynalazku
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert wcale nie są januszowe, świecą bardzo dobrze, jak znajdę później link to Ci podeślę jakie bo tera jestem poza domem, a robotę już skoczyłem. Dałem zwykle rurki termokurczliwe i gitara
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LRF1000W: żeby zaszła elektroliza musi być elektrolit. Dlaczego miedziane podkładki nie rdzewieją w aluminiowej głowicy?
Inny przykład - blacha kupalowa
Cyna też ma inną elektroujemność. Czemu kabel nie rdzewieje?
@Berkel_88: jak zalejesz wszystko cyna to nie będzie problemu. W złączki może dostać się wilgoć z kondensacji, a cyna odetnie dostęp powietrza
Jak wygrzejesz koszulkę termokurczliwa to masz 100% pewności
  • Odpowiedz