Muszę się dokształcić z teorii #bimber #bimbrownictwo . Zdaje się że wczoraj wykazałem sie pewna ignorancja i mnie tu słusznie zjechaliscie. Mam jeszcze trochę czasu przed startem produkcji i szukam źródeł teoretycznej wiedzy. Ktoś coś poleci?
@Andi128: nic nie polecę, ale możesz się mnie pytać jak coś. Podstawa podstaw to nie gotować drożdży - jeśli nie popełnisz tego błędu to nawet na beznadziejnej maszynie i bez umiejętności wyjdzie nieźle. To zasada o której bardzo rzadko się mówi i mnóstwo ludzi nawet nie wie; potem kupują ultra drogie sprzęty a produkt cały czas śmierdzi.
@Andi128: tutaj znajdziesz wszystko od podstaw po sprawdzone przepisy itd. https://alkohole-domowe.com Na forum też dużo ciekawych rzeczy do poczytania.
@Andi128: tutaj znajdziesz wszystko od podstaw po sprawdzone przepisy itd. https://alkohole-domowe.com Na forum też dużo ciekawych rzeczy do poczytania.
@Kapitan-Planeta: ok, myślę że na spokojnie do przyszłego miesiąca przez ugotuje wszystko i zacznę. Co polecasz na zacier na początek i w czym go przechowywać?
@Andi128: myślę, że plastykowe fermentatory będą spoko... tanie, lekkie i nie tłuką się. Jeśli będziesz później macerował jakoś to do tego celu raczej polecałbym szklany balon.
@Andi128: tak... destylator kup 50l, kilka wiaderek bez kranika, kilka rurek, destylator (jeśli na bogato to kup miedzianą kolumnę). Potrzebujesz jeszcze pirosiarczan, żelatynę, tanine, przydałoby się sezonowane drewno dębowe.:)
@Kapitan-Planeta: xD właśnie o tym mówiłem jako o teorii. Serio nie ma tego gdzieś zebranego? Dużo pomagasz ale jak mam przerobić od października do marca kilka ton buraków cukrowych na bimber to chciałbym mieć konkretne podstawy teoretyczne.
#kryzys #bimbrownictwo #strategianakryzys
https://alkohole-domowe.com
Na forum też dużo ciekawych rzeczy do poczytania.
https://alkohole-domowe.com
Na forum też dużo ciekawych rzeczy do poczytania.
@Kapitan-Planeta: właśnie takie widzę za około 1500zl, szukać czegoś droższego czy wystarczy?
tam dowiesz się wszystiego
@Andi128: